Urmare a unor noi nereguli si ilegalitati constatate in procesul de selectare a proiectelor promovate de la nivelul judetului Cluj pentru accesarea de fonduri prin Masura 125 solicit din nou public Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale demiterea de urgenta a directorului general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Mihai Gavril Vadan. in cazul in care nu se va da curs acestei solicitari voi solicita Primului Ministru demiterea Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 Modul de analiza si, in special, cel de solutionare a cererilor depuse de administratiile locale din judetul Cluj pe Masura 125, ma pun in situatia de a fi obligat la o noua iesire publica asupra acestui subiect. Din nou Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit procedeaza la selectarea pentru finantare a proiectelor depuse intr-un mod care trece de cadrul legal si ridica numeroase intrebari.
 Judetul Cluj a depus pentru finantare un numar de 19  proiecte pe cele doua componente al Masurii 125 (care se refera la: a. imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si b. imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea silviculturii). Dintre acestea, doar trei proiecte au obtinut finantare, toate pe Masura 125a., alte noua fiind declarate eligibile fara finatare. Modul in care s-a realizat evaluarea proiectelor ridica insa numeroase semne de intrebare. Astfel, conform Ghidului de finantare criteriile de departajare si selectie se refera la punctajul comunitatilor (care se stabileste pe baza unor citerii care tin de suprafata, populatie, grad de saracie, infrastructura, etc.) la care se adauga valoarea proiectelor in lei. Daca primul criteriu a pus comunele intr-o relativa pozitie de egalitate, modul de interpretare al celui de-al doilea criteriu ridica numeroase semne de intrebare. in speta, valoarea in lei a fost stabilita la cursul din momentul in care consultantul a realizat evaluarea. Acest fapt a permis antedatarea unor contracte, ceea ce a dus la o valoare in lei mai scazuta fata de altele. in aceste conditii unele proiecte promovate de judetul nostru au fost nefinatate, pentru o diferenta de suma infima. Comuna Petresti de exemplu nu a primit finantare pentru o diferenta de doar 12 lei!!!  Pentru eliminarea acestor nereguli, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit nu a stabilit o data de referinta la care sa se calculeze cursul de schimb.
 O alta neregula se refera la suma alocata pentru finantarea proiectelor. Pentru aceasta prima sesiune, din totalul de 483.246.816 Euro alocati (aproximativ 1.993.876.362 lei, la un curs de 4,1260) a fost alocata la nivelul intregii tari doar suma de 620.320.424 lei. Pentru diferenta, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a decis organizarea unei noi sesiuni de finantare. Aceasta desi multe proiecte, printre care si cele promovate de judetul Cluj au fost declarate eligibile fara finantare. Mai mult, Agentia pregateste o noua mascarada de evaluare, aceasta decizand ca pot fi depuse solicitari de finantare care vizeaza doar drumurile de exploatatie agricola, clasificate ca atare. Urmare a acestei masuri sunt excluse drumurile vicinale, care prin Hotarari de Consilii Locale au fost transformate in drumuri agricole, incluse in domeniul public al comunelor respective. Ori, in intreaga Transilvanie, drumurile de exploatatie agricola figureaza ca vicinale, ceea ce duce la excluderea de la finantare a tuturor proiectelor promovate din aceasta parte a tarii.
 in aceste conditii, de necunoastere a realitatilor sau de gestionare frauduloasa a criteriilor de evaluare a proiectelor, solicit public Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale demiterea directorului Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. in caz contrar voi fi pus in situatia de a solicita premierului Emil Boc demiterea Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Alin Tise
Presedintele Consiliului Judetean Cluj
12.10.2010

Detalii despre situatia proiectelor depuse si a modului de solutionare a cererilor puteti afla la adresa http://www.apdrp.ro/content.aspx?item=2017&lang=RO, site-ul oficial al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
Atasat aveti situatiile referitoare la proiectele promovate de judetul Cluj.

——————————————————————————————–
 Masura 125 – „imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturi”” se incadreaza in Axa I – „imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii” si are ca obiectiv general adaptarea infrastructurii agricole si forestiere la noile structuri de proprietate aparute ca urmare a procesului de restituire a proprietatilor in vederea cresterii competitivitatii sectorului agricol si forestier. Masura cuprinde doua submasuri pentru care obiectivele specifice se detaliaza mai jos, dupa cum urmeaza: 
I. Submasura 125 a „imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii”.
 II. Submasura 125 b   „imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea silviculturii”. Fondurile totale alocate Masurii 125 prin FEADR sunt de 483.246.816 Euro, din care suma de 7.169.427 Euro cheltuiala publica (5.735.542 Euro FEADR) reprezinta alocarea financiara pentru realizarea obiectivelor Planului European de Redresare Economica (PERE) pentru proiectele care vizeaza noile obiective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here