Când majoritatea oamenilor se gândesc la Elvis Presley, le vine în minte de obicei „Regele Rock and Roll”. Unii s-ar putea chiar să se simtă „All Shook Up” gândindu-se la posibila sa dependență de droguri sau la teoriile conspirației conform cărora ar putea să mai umble pe Pământ undeva. Dar există atât de multe alte detalii despre acest „Big Hunk O’Love” îmbrăcat în salopetă sclipitoare, pe care fetele pur și simplu „Can’t Help Falling in Love” with. Hai să facem rock and roll înainte ca aceste jocuri de cuvinte să devină un pic „Too Much.”

Elvis a înregistrat prima sa piesă la vârsta de 18 ani, iar asta l-a costat 4 dolari. În 1953, Elvis a plătit 4 dolari pentru a înregistra o melodie drept cadou de ziua de naștere pentru mama sa. Din păcate, mama lui Elvis nu a auzit niciodată piesa, deoarece familia Presley nu avea un pick-up, iar Elvis nu a lansat niciodată public această melodie. Un an mai târziu, Regele a corectat această greșeală înregistrând „That’s All Right Mama.” Și restul este istorie; până în 1956, el era Elvis.

Conacul Graceland al lui Elvis Presley este a doua cea mai vizitată locuință din Statele Unite. După moartea lui Elvis, fosta sa soție, Priscilla Presley, a deschis proprietatea pentru tururi publice. În medie, aproape 600.000 de fani vizitează Graceland pentru a vedea casa lui Presley, comparativ cu cei 1,25 milioane de vizitatori ai Casei Albe în fiecare an. Crede sau nu!, Elvis a cumpărat conacul din Memphis pentru 102.500 de dolari în 1957, când avea doar 22 de ani. Astăzi, Graceland aparține lui Lisa Marie Presley, fiica lui Elvis, iar impactul economic total asupra orașului Memphis generat de vizitatorii Graceland este estimat la 150 de milioane de dolari pe an sau chiar mai mult.

Elvis avea centura neagră la karate de gradul șapte. Începând antrenamentul în Europa în 1958, în timpul serviciului militar, Elvis a studiat arte martiale până la moartea sa în 1977. A demonstrat chiar abilitățile sale într-un întâlnire din 1971 cu Regele „Shock”, Alice Cooper, într-un hotel din Las Vegas. Elvis i-a cerut lui Cooper să se prezinte la hotel, unde l-au întâmpinat Liza Minnelli, Chubby Checker și Linda Lovelace. La sosirea în cameră, Elvis l-a dus pe Cooper în bucătărie, a deschis un sertar și i-a dat un pistol încărcat, cerându-i lui Cooper să și-l pună la cap. Într-un interviu pentru Daily Mirror, Cooper a declarat: „O voce mică în urechea mea stângă îmi spunea, ‘Hai, ucide-l, vei fi întotdeauna tipul care l-a ucis pe Elvis.’ În cealaltă ureche era o altă voce care spunea, ‘Nu poți să-l omori, este Elvis Presley, rănește-l în schimb, vei primi doar câțiva ani!'” În câteva secunde, lovitura zburătoare perfect executată de Elvis a trimis pistolul prin aer, totul în timp ce a căzut și l-a prins pe Cooper la pământ de gât. „Așa oprești un om cu un pistol.” – Elvis Presley.

Elvis și-a inhalat capacul de dinte în timpul filmărilor pentru Jailhouse Rock în 1957. Al treilea film al lui Elvis a fost faimosul film MGM Jailhouse Rock. Alunecând pe un catarg în numărul de deschidere al dansului, Elvis și-a pierdut capacul de dinte. Acum blocat în plămân, Elvis a avut nevoie de o intervenție chirurgicală în timpul filmărilor pentru a-l îndepărta. Operația a necesitat separarea coardelor vocale celebre ale lui Elvis. Cu toate că a fost un pic răgușit pentru câteva zile în urma intervenției, recuperarea lui Elvis a fost destul de ușoară. Ironia acestei situații? Personajul Jailhouse Rock interpretat de Elvis, Vice Everett, a avut o leziune la coardele vocale, sperând să nu existe daune permanente vocii sale.

Elvis era blond natural. Aspectul clasic al lui Elvis ca înalt, închis la culoare și chipeș nu este chiar natural. În timp ce înălțimea și chipeșea cu siguranță se păstrează, Elvis era de fapt blond natural până în adolescență târzie! Chiar și după ce părul său a început să se închidă la culoare odată cu înaintarea în vârstă, nu a ajuns niciodată la nuanța pe care o cunoaștem și iubim. Înainte să-și permită luxul scump al vopsirii părului, Elvis a optat pentru o alternativă ieftină și DIY – cremă de pantofi! Desigur, mai târziu în viață, a făcut upgrade la un amestec semnătură de produse reale: Miss Clairol 51D și Black Velvet, și Mink Brown de la Paramount.

Salopetele lui Elvis au luat în greutate aproximativ 50 de kilograme în timpul utilizării. Elvis a început să poarte celebrele sale salopete în anii ’70. Fiecare dintre ele cântărea în jur de 25-30 de kilograme. În ultimii ani, pe măsură ce deveneau mai intricate cu broderii și bijuterii, unele cântăreau în jur de 75 de kilograme! Cea mai grea salopetă a lui Elvis a fost și cea mai scumpă și mai iconică, The American Eagle – cunoscută și sub numele de „Aloha”. În toată strălucirea și glamourul ei, această salopetă a costat aproximativ 65.000 de dolari. Astăzi, ar costa de patru ori această sumă să faci aceeași salopetă!

Elvis este al doilea cel mai bine plătit artist decedat. Ultima listă anuală a celor mai bine plătiți artiști decedați realizată de Forbes l-a plasat pe Elvis pe locul al doilea. În 2023, Regele a câștigat 100 de milioane de dolari, doar 15 milioane în spatele primei poziții ocupate de Michael Jackson. În 2007, Elvis a obținut prima poziție, câștigând peste 49 de milioane de dolari. Cu toate că a trecut peste 40 de ani de la moartea sa, Elvis vinde în continuare aproximativ 1 milion de albume în fiecare an.

Regele Rock-ului avea un frate geamăn. Elvis s-a născut doar 35 de minute după fratele său geamăn identic, Jesse Garon Presley. Cei doi s-au născut în casa părinților lor cu două camere din East Tupelo, Mississippi. Jesse Garon, care a fost născut mort, a fost înmormântat într-o groapă neindicată în cimitirul Priceville în ziua următoare. Cu toate că timpul lui Jesse a fost scurt, Elvis a vorbit despre fratele său geamăn pe tot parcursul vieții sale.

Elvis și-a făcut debutul în Las Vegas în 1956 și nu s-a întors pe scenă în Vegas până în 1969. Elvis a făcut prima sa apariție în Las Vegas pe 23 aprilie 1956, când avea doar 21 de ani. La Hotelul New Frontier, Elvis a fost anunțat sub numele de „Cântărețul alimentat de atomi.” Deși era popular în rândul adolescenților din întreaga țară, el nu era un entertainer tipic de la Vegas. Nu a mai cântat pe o scenă din Vegas timp de 13 ani, dar s-a întors în Las Vegas de mai multe ori înainte de revenirea sa în 1969 – inclusiv pentru a filma filmul de succes Viva Las Vegas în 1963 și pentru a se căsători cu Priscilla în 1967. Show-ul de revenire a lui Elvis în Vegas, pe 31 iulie 1969, a fost unul dintre cele mai iconice momente ale carierei sale de artist. Apoi a reușit să vândă 837 de spectacole consecutive până în decembrie 1976, înainte de moartea sa.

Elvis nu a învățat niciodată să citească muzică și nici să scrie sau să compună o singură piesă. Elvis a înregistrat mai mult de 600 de cântece în cariera sa și nu a scris niciunul. Se spune că nu s-a lăsat legat de un singur stil, așa că a înregistrat piese scrise de zeci de compozitori diferiți. Acest lucru i-a oferit oportunitatea să aducă propria sa emoție, energie și sentiment în muzica sa. Pe unele dintre înregistrările sale, este listat ca co-autor, deoarece casa de discuri îi cerea anumitor compozitori să renunțe la 50% din credit înainte ca Elvis să înceapă să o înregistreze.

Elvis a apărut doar într-un singur spot publicitar în timpul carierei sale. În 1954, Elvis a fost de acord să filmeze un spot publicitar pentru Southern Maid Donuts. A cântat melodia veselă pe Louisiana Hay

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here