Joi, 23 și vineri, 24 iunie 2022,  Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de dirijorul principal  Gabriel Bebeșelea, în două concerte cu public, desfășurate de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român. Programul este alcătuit din  Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian şi orchestră, op. 18  de Serghei Rahmaninov, cu solistul  macedonean  Simon Trpčeski  ,  Trei nocturne pentru orchestră şi cor de femei  de Claude Debussy și L’Aurore pentru orchestră şi cor de femei de George Enescu. Corul Filarmonicii „George Enescu” va fi coordonat de Iosif Ion Prunner.

Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian şi orchestră, op. 18    datează din anul 1901 și marchează unul din momentele culminante ale creației lui Rahmaninov, în epoca romantismului târziu. „Îmi place, cu siguranţă, cruzimea sa, într-un sens pozitiv al cuvântului, este foarte direct şi încrezător în legătură cu realizarea ideilor sale. Rahmaninov a avut ocazia să îşi arate atât talentul de pianist, cât şi pe cel de compozitor.  Dumnezeu i-a dăruit cu adevărat genialitate”,  a punctat pianistul Simon Trpčeski, numit BBC New Generation Artist și distins cu Premiul „Tânărului artist” din partea Societăţii Regale Filarmonice din Marea Britanie în 2003.

Trei nocturne pentru orchestră şi cor de femei este o compoziție orchestrală impresionistă în trei mișcări a compozitorului francez Claude Debussy, pe care a scris-o între 1892 și 1899. Lucrarea a fost inspirată  de  Poèmes anciens et romanesques  de  Henri de Régnier , scrise în 1890.

Dirijorul principal Gabriel Bebeșelea a propus, în această stagiune a FGE, programe noi, cu un accent deosebit pe muzica lui Enescu din perioada sa de formare, precum și a compozitorilor care l-au influențat. L’ Aurore pentru orchestră şi cor de femei  de George Enescu este o lucrare  de factură clasică.  „Nu  mă consider un expert în Enescu, ci doar un dirijor foarte curios, iar această curiozitate m-a condus către întrebarea: cum s-a născut compozitorul Enescu? Studiind acest subiect pe baza manuscriselor, am descoperit că Enescu a reușit în doar trei ani, între vârsta de 13 și 15 ani, să facă sinteza a trei secole de muzică. Un colos precum Enescu consider că trebuie cunoscut în toate ipostazele sale, pentru a-l putea înțelege mai bine și astfel a-l interpreta mai bine, inclusiv în lucrările sale consacrate”, a declarat Gabriel Bebeșelea, într-un interviu.

„De fiecare dată când am venit la Filarmonică m-am bucurat să găsesc un suflu nou și un spirit foarte deschis la anumite căutări sonore, lucruri care mi-au dat și mai mult aplomb în colaborarea cu orchestra. Filarmoniștii au arătat o implicare extraordinară, chiar dacă unele piese erau pentru prima dată abordate de aceștia”, a subliniat dirijorul principal.

Joi și vineri, 23 și 24 iunie 2022
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Dirijor
GABRIEL BEBEŞELEA

Solist
SIMON TRCEPSKI

Program

Serghei Rahmaninov
Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian şi orchestră, op. 18

George Enescu
L’Aurore pentru orchestră şi cor de femei

Claude Debussy
Trei nocturne pentru orchestră şi cor de femei

Dirijorul corului
IOSIF ION PRUNNER

Vizual Bebeselea

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 100 lei
Categoria II: 95 lei
Categoria III: 85 lei

Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

– Online, accesand site-ul  www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege. Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.

GABRIEL BEBEȘELEA

Gabriel Bebeșelea  este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” începând cu stagiunea 2020/21, precum și Director Muzical și Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În afară de acestea, Bebeșelea își continuă activitatea ca Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca, titlu pe care îl deține din anul 2016.Pe lângă aceste poziții, Gabriel Bebeșelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov”, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă. Printre soliștii cu care Gabriel Bebeșelea colaborează se numără Sarah Chang, Ray Chan, Augustin Hadelich, Valentina Lisitsa, Leticia Moreno, Dimitri Ashkenazy, Alexandra Dariescu, Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre” și oratoriul „Strigoii” de George Enescu. CD-ul a fost lansat la casa de discuri Capriccio în septembrie 2018.Tot atunci, partiturile acestor lucrări au fost publicate la Editura Muzicală a Muzeului Național „George Enescu”, Gabriel Bebeșelea având meritul transcrierii manuscrisului lucrării “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre”, dar și al editării și curatelei acestor opere enesciene. În 2017, a înființat ansamblul de muzică veche și nouă Musica Ricercata. În cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, lui Gabriel Bebeșelea i-a fost decernat premiul pentru “Cel mai bun dirijor”. Absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în 2018 Gabriel Bebeșelea a obținut titlul de doctor în muzică „summa cum laude” la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti,sub îndrumarea Prof.Univ.Dr.Dan Dediu. Gabriel Bebeșelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului, la clasa Prof. Mark Stringer.

SIMON TRPČESKI

Născut în Macedonia în 1979, Simon Trpčeski a câştigat premii în competiţii derulate în Marea Britanie, Cehia şi Italia.. Studiile le-a urmat la Skopje, fiind însă, prin intermediul profesorului său, Boris Romanov, un produs al şcolii pianistice ruse. Până anul trecut a şi predat la Universitatea de Muzică din capitala Macedoniei. Biografia sa artistică include  o amplă experienţă concertistică alături de orchestre precum Concertgebouworkest, Russian National Orchestra, WDR Sinfonieorchester, Orchestre National de France, New York Philharmonic, China Philharmonic şi Sydney Symphony Orchestras. Simon Trpčeski Susţine în mod regulat recitaluri solo în oraşe precum New York, Paris, Munchen, Praga, São Paulo, Sydney, Beijing, Tokyo sau Londra, unde a fost recent Artist in Residence la Wigmore Hall. Cu susţinerea KulturOp – Macedonia, Trpčeski lucrează regulat cu tineri muzicieni din Macedonia pentru a cultiva noua generaţie de artişti a ţării. Născut în Macedonia. A fost numit BBC New Generation Artist şi a primit Royal Philharmonic Society Young Artist Award in 2003.

Sponsori:  Aqua Carpatica Parteneri:  Romania Insider, PHM, Liternet, Actualitatea muzicala, Agerpres Parteneri media: Sapte SeriObservatorul cultural, QMagazine, ADZ, Radio Romania Muzical, Pro Video, orasul.meu, Autoexpert, Metropolis

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here