Suntem inconjurati de tot felul de terapii „ultimul racnet”, retete „minune”, pastile „magice”, tratamente in care apesi un „buton” si gata, totul se rezolve de la sine. In realitate, echilibrul fin dintre competentele profesionale ale terapeutilor si componenta de marketing a cabinetelor s-a rupt de ceva vreme, iar tendinta este ca imaginea (superficiala, fara a fi sustinuta de expertiza) sa invinga intotdeauna, iar adevaratii profesionisti sa ramana in umbra.

Potrivit psihologului Laura Maria Cojocaru, acest comportament superficial a fost cultivat in epoca in care suntem bombardati din toate directiile cu informatii din varii domenii, iar oamenii nu mai stiu sa distinga informatii pur de marketing si informatiile veridice, validate stiintifice.

“Traim timpuri in care „a vindeca” devine „a vinde ca …”, „terapeutul bun” este impins sa se transforme intr-un specialist in vanzari, nicidecum in vindecari. Un terapeut bun isi petrece cel mai mult timp langa oameni, nu are timp de „show-uri” online, un terapeut bun iti atinge sufletul atunci cand este in contact direct cu tine si se daruieste pe sine, iar acest lucru nu are nicio legatura cu marketing-ul. Este important ca un client sa invete sa faca diferenta intre terapeutul care se face cunoscut si isi anunta cumva activitatea (pentru ca da, e important sa se stie ca exista!) si cei care sunt “gasibili” peste tot pe unde cauti orice altceva, deoarece o reclama agresiva, de cele mai multe ori, ascunde o calitate mica. Cei care sunt atrasi ca fluturii de bec, e bine sa-si asume ca uneori pot primi caldura si lumina, alteori se pot arde serios (cel putin la buzunar, daca nu si la suflet)”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

In acest context, primele credinte de schimbat sunt:

  1. „vindecarea mea depinde 100% de o pastila, un terapeut, o tehnica minune sau orice altceva decat propria persoana!”
  2. „ma duc la specialistul X pentru ca este cel mai cunoscut si, din acest motiv, ma astept sa faca toata treaba in locul meu (ca doar de-aia e asa de cunoscut!)”
  3. „caut specialisti care-mi promit ca ma vindeca repede, pentru ca nu am rabdare si nici nu vreau sa ma coste prea mult!”
  4. „daca X a facut asta, trebuie s-o fac si eu, daca X se duce intr-o directie, acolo inseamna ca trebuie sa merg si eu, fara sa verific daca e bun sau potrivit pentru mine!”

Ce ne vindeca de fapt?

“O pastila, un tratament, un terapeut, expertiza acestuia, lucrurile care promit sa functioneze ca „butoane” de resetare fara ca noi sa ne miscam real catre schimbare? Raspunsul este evident NU! Toate cele de mai sunt sunt cai de ghidaj si de ajutor pentru a merge tintit catre obiectiv, dar nu poate face nimeni si nimic treaba in locul nostru! Avem la indemana in timpurile noastre multe metode, de la produse farmaceutice, terapii alternative, dezvoltari personale, practici diverse, pana la psihoterapie, coaching, NLP, consiliere, terapii alternative s.a. Ne vindeca toate acestea? Nu! Ele ne arata cum sa ne vindecam singuri si sa ne asumam responsabilitatea pentru gandurile si actiunile noastre!”, este de parere psihologul Laura Maria Cojocaru.

Psihologul Laura Maria Cojocaru

Specialistul sugeareza atentie sporita la:

  1. reclamele (vizibile, citibile) de genul: „cel mai cunoscut, cel mai experimentat, care aplica cea mai tare metoda, cel mai plimbat pe la cursuri in strainatate (noi romanii avem fascinatia asta cu ce minuni fac strainii!), cel mai cel om si cea mai cea metoda!”
  2. cuvinte si formulari: „rapid, definitiv, garantat, sigur, pentru ultima data (pentru ca intotdeauna exista un „va urma”)”.
  3. asociatiile profesionale de orice tip care atesta terapeutii/”vindecatorii” de pe piata, deoarece credinta ca „ele stiu ca X e bun” nu este neaparat valabila! Aceste asociatii sunt formate din oameni, oameni care au simpatii si antipatii, oameni care aleg sa fie corecti si oameni care aleg se lase corupti, oameni care respecta legislatia sau nu, oameni care dau un atestat doar pentru ca au primit o suma de bani pe cursul X, deci nu tot ce „apreciaza” ei este bun si nu tot ce „depreciaza” este rau. Este mult mai important omul pe care-l alegeti si eficienta pe care o simtiti pe propria piele, decat o hartie, pentru ca sanatatea inseamna mai mult decat atat. Ramaneti atenti la beneficiul concret obtinut!”.
  4. cei care au o parere proasta despre alte tipuri de terapie/interventie decat fac ei si bat toba in mod public despre asta intr-un critic, pentru ca un terapeut cu adevarat bun si corect, stie ca fiecare om are propriul lui mod de a invata sa-i fie bine si are dreptul sa aleaga!
  5. newslettere trimise unul peste altul, deoarece multa vorba ascunde uneori in spatele ei, putina actiune, putina informatie, putin ajutor real!

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 7 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala. De peste 8 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here