• Anual, peste 98,000 de români sunt diagnosticați cu o formă de cancer1
  • 1 din 2 persoane bolnave de cancer este de vârstă activă (sub 65 de ani)2.
  • 2 din 5 români vor dezvolta o formă de cancer în cursul vieții

București, 26 mai 2022 – Fundația Renașterea, cu sprijinul MSD România, organizează o acțiune de conștientizare privind importanța prevenției, a depistării precoce și a accesului rapid la tratament adecvat în vederea îmbunătățirii controlului cancerului în România. Pentru a atrage atenția asupra acestei probleme de sănătate publică, cu impact tot mai mare în societatea românească, voluntarii celor două organizații vor desena 98,000 de fundițe colorate pe trotuarul din fața Palatului Parlamentului.  Fiecare fundiță simbolizează un gând de susținere pentru fiecare din cei 98,000 de români diagnosticați cu o formă de cancer în fiecare an.

Cele două organizații marchează astfel Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului desfășurată în fiecare an, în perioada 25-31 mai.  Cu acest prilej, se atrage  atenția și asupra faptului că 1 din 2 pacienți oncologici are sub 65 ani, fiind la vârsta activă din punct de vedere profesional, iar numărul celor impactați de cancer, direct sau indirect, poate ajunge până la un sfert de million. Povara cancerului este mai mare în România, unde se înregistrează rate de mortalitate peste media europeană, prin cei peste 50,000 de pacienți care pierd lupta cu cancerul anual.

Cancerul constituie o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, dar și în România. Îmbătrânirea populației, dar și alți factori de viață și calitatea mediului în care trăim, contribuie la tendința crescătoare a incidenței bolii. În România, se estimează că 2 din 5 persoane se vor îmbolnăvi în cursul vieții de o formă de cancer. Malignitățile cu care pacienții se confruntă cel mai frecvent sunt: cancerul colorectal, pulmonar, de sân, cel de prostată și cancerul de vezica urinară1.

“România are de făcut pași importanți pentru a se apropia de alte țări Europeane în privința indicatorilor de morbiditate și mortalitate prin cancer. Pilonii esențiali pentru un mai bun control al bolii sunt prevenția, screeningul, diagnosticul prompt și de calitate, tratamentul adecvat și măsurile de susținere a calității vieții. Acești piloni pot fi ranforsați și de un nivel mai bun de literație privind cancerul în rândul populației.   Sperăm că autoritățile din România vor face pașii necesari pentru actualizarea cadrului de politici publice naționale, adaptate la realitățile țării noastre, care să ne aducă în linia obiectivelor ambițioase asumate la nivel european prin Planul European de Combatere a Cancerului”, spune Mihaela Geoană, Președinte, Fundația Renașterea.

Povara cancerului la nivel societal este importantă, pierderile economice determinate de afectarea productivității pacienților și aparținătorilor fiind estimate la echivalentul a circa 3% din PIB-ul României.

 

Soluții pentru creșterea supraviețuirii și a calității vieții după un diagnostic de cancer

Un număr din ce în ce mai mare de pacienți trăiesc astăzi perioade din ce în ce mai lungi având diagnosticul de cancer, asemenea pacienților cu alte boli cronice. Progresele înregistrate în ultimele decenii în prevenirea îmbolnăvirii, depistarea timpurie și accesul la tratamente inovatoare cu rezultate dovedit mai bune precum imunoterapia, alături de îmbunătățirea îngrijirii generale a pacientului oncologic, au contribuit la creșterea semnificativă a ratelor de supraviețuire la 5 ani a pacienților din multe țări europene. Dacă vaccinarea celor sănătoși poate preveni unele forme de cancer, în cazul celor afectați de boală depistarea precoce și inițierea în timp util a tratamentului sunt elementele cheie pentru o supraviețuire îmbunătățită.

“Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului este poate prilejul cel mai bun pentru a dezbate pe această temă și pentru a identifica cele mai eficace modalități de colaborare între toți cei implicați în lupta cu cancerul. Din fericire, pentru unele forme de cancer, precum cel de col uterin, avem la îndemână un instrument pentru prevenirea bolii, avem vaccinarea. Acolo unde posibilitățile de profilaxie nu ne sunt încă la îndemână, terapiile disponibile în această eră a inovației oferă perspective substanțial mai bune pentru pacient și, indirect, un beneficiu pentru familii și societate în ansamblu” spune Kostas Papagiannis, Managing Director, MSD România.

 

 

Despre Fundația Renașterea

Fundatia Renasterea este o organizație neguvernamentala, înființată în anul 2001, care a primit statut de Organizație de Utilitate Publică în anul 2007. Misiunea Fundației Renașterea este aceea de a promova importanța prevenției și depistarii precoce a cancerului de san și de col uterin, de a oferi investigații medicale gratuite și consiliere pacienților oncologici.

În ultimii 20 ani, Fundația Renașterea a obținut rezultate remarcabile în ceea ce privește informarea femeilor din România, despre importanța depistării precoce a cancerului și a oferit peste 110.000 de investigații medicale în cele două centre medicale pe care le deține în București. În plus, cu susținerea partenerilor săi, Fundația a achiziționat și operat doua Unitati Medicale Mobile care au oferit in regim de gratuitate investigatii pentru 24.870 de femei ce locuiesc în zone rurale, unde rata mortalității este crescută din cauza depistării tardive a afecțiunilor. Majoritatea femeilor sunt diagnosticate cu cancer în stadii avansate, din cauza lipsei informațiilor și a barierelor de ordin geografic și financiar.

Despre MSD

De peste un secol, MSD descoperă pentru viață, dezvoltând medicamente și vaccinuri pentru multe dintre cele mai dificil de tratat boli ale lumii, urmându-și misiunea de a salva și îmbunătăți vieți. MSD este denumirea comercială a Merck & Co., Inc., cu sediul central în Kenilworth, N.J., U.S. Ne dovedim angajamentul față de îmbunătățirea accesului la servicii medicale prin politici, programe și parteneriate cuprinzătoare.  Astăzi, MSD continuă să se afle în avangarda cercetării, contribuind la progresul în prevenirea și tratarea bolilor care amenință oamenii și animalele – incluzând aici cancerul și bolile infecțioase, precum HIV și Ebola, și tot mai numeroasele zoonoze -, întrucât aspirăm să fim principala companie biofarmaceutică din lume axată pe cercetare intensivă. Pentru mai multe informații, accesați www.msd.com.

 

 

Referințe:

  1. https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf
  2. Povara bolii și impactul socio-economic al cancerului în România,, Academia de Studii Economice din București (ASE), 2021

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here