Franz Ferdinand a scăpat de o încercare de asasinare, doar pentru a da întâmplător peste un alt asasin

Când iei în considerare că Primul Război Mondial a costat viața a aproximativ 40 de milioane de oameni în întreaga lume, pare aproape imposibil ca originea sa să fie atât de aleatoare. Cu toate acestea, asasinarea lui Franz Ferdinand a avut succes din cauza ghinionului.

Atunci când Arhiducele Franz Ferdinand al Austro-Ungariei și soția sa, Sophie, au vizitat Sarajevo în iunie 1914, s-au aflat într-un moment de tensiuni crescute între Imperiul Austro-Ungar și naționaliștii sârbi. În 1909, Imperiul Austro-Ungar anexase Bosnia-Herțegovina, iar naționaliștii sârbi doreau ca principatul să facă parte dintr-o nouă Iugoslavie unificată și liberă. În mijlocul acestor tensiuni, activiști studențești au format organizații precum Tânăra Bosnie pentru a pleda pentru sfârșitul controlului Austro-Ungariei. Dar Tânăra Bosnie a primit și sprijin de la Mâna Neagră, o organizație teroristă cu legături militare sârbe.

Guvernul Austro-Ungar știa de pericolul reprezentat de grupurile precum Tânăra Bosnie și Mâna Neagră, dar Ferdinand a ales să viziteze Sarajevo oricum, sperând că va calma tensiunile. Tânăra Bosnie vedea vizita ca pe o oportunitate de a-l asasina și de a destabiliza guvernul Austro-Ungariei – mai ales că traseul călătoriei lui Ferdinand fusese publicat înainte de vizită.

În dimineața zilei de 28 iunie 1914, șapte membri ai Tânărei Bosnie au așteptat să atace coloana de mașini a lui Ferdinand. Acesta călătorea într-un cabriolet cu partea superioară deschisă, iar planul era să arunce un dispozitiv incendiar înăuntru în timp ce trecea pe lângă ei. Cu toate acestea, în dimineața respectivă, acoperișul cabrioletului era ridicat. Asasinul potențial, Nedeljko Cabrinovic, a încercat totuși și a aruncat o bombă spre cabriolet, dar aceasta a ricoșat de pe acoperiș și a rulat sub alt vehicul din coloană, explodând și rănind doi soldați. Cabrinovic s-a predat aproape imediat, și se credea că asasinatul a eșuat.

După explozie, Ferdinand a dorit să viziteze soldații răniți. În drum spre spital, coloana de mașini a luat o stradă laterală și s-a oprit chiar în fața unui magazin alimentar, unde se afla întâmplător și un alt membru al Tânărei Bosnie, Gavrilo Princip. Princip a scos un pistol și a tras două focuri asupra lui Ferdinand, punând capăt vieții lui și celei a soției sale. Asasinatul a dus direct la izbucnirea Primului Război Mondial, totul din cauza faptului că șoferul lui Franz Ferdinand a ales greșit strada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here