1817: Prima misiune americană la Singapore – Nava americană „Orient” a ajuns în Singapore, marcând începutul relațiilor oficiale dintre Statele Unite și Singapore.

1865: Asasinarea lui Abraham Lincoln – Președintele american Abraham Lincoln a fost împușcat de John Wilkes Booth la Teatrul Ford din Washington, D.C., și a decedat a doua zi.

1912: Naufragiul RMS Titanic – Nava RMS Titanic s-a scufundat în Oceanul Atlantic după ce a lovit un aisberg. A fost una dintre cele mai mari catastrofe maritime din istorie, soldată cu moartea a peste 1500 de oameni.

1920: Masacrul de la Amritsar – În orașul indian Amritsar, trupele britanice au deschis focul asupra unui grup mare de manifestanți pașnici, provocând moartea a sute de oameni.

1947: Diviziunea Indiei – India britanică a fost împărțită în două state separate, India și Pakistan, în urma deciziei de partiționare a Imperiului Britanic.

1989: Tragedia de la Hillsborough – În timpul unui meci de fotbal dintre Liverpool și Nottingham Forest la stadionul Hillsborough din Sheffield, Anglia, 96 de suporteri au murit într-o înghesuială.

2013: Explozia la Maratonul din Boston – Două bombe au explodat în timpul Maratonului din Boston, ucigând trei oameni și rănind grav alți câțiva zeci.

1989 – A început retragerea sovietică din Afganistan, marcând sfârșitul Războiului din Afganistan.

2013 – Două bombe au explodat la Maratonul din Boston, ucigând trei persoane și rănind alte sute.

1755 – Un cutremur devastator a lovit Lisabona, Portugal, distrugând orașul și provocând mii de victime.

1947 – Jackie Robinson a devenit primul jucător de baseball afro-american care a jucat în Major League Baseball.

1986 – A fost inaugurat Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA).

2019 – Catedrala Notre-Dame din Paris a fost grav afectată de un incendiu major.

1861 – În timpul Războiului Civil American, Robert E. Lee a acceptat comanda generală a forțelor confederate din Virginia.

1919: Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este declarată muzeu, devenind prima casă memorială din România.

1928: Dirijabilul semirigid Italia, proiectat de Umberto Nobile, își începe expediția spre Polul Nord de la Milano, Italia.

1945: Trupele britanice eliberează deținuții din lagărul de concentrare Bergen-Belsen.

1970: Masacrul din Cambodgia: Cel puțin 800 de etnici vietnamezi sunt uciși de khmeri roșii în Phnom Penh.

1989: Tragedia de pe Hillsborough: 96 de fani ai fotbalului Liverpool sunt uciși în urma unei busculade la stadionul Hillsborough din Sheffield, Anglia.

Pe 15 aprilie 1450, bătălia de la Formigny din Războiul de 100 de Ani a avut loc între armatele franceze și engleze, încheindu-se cu o victorie decisivă pentru francezi.

În 1912, pe 15 aprilie, a avut loc scufundarea tragică a vasului Titanic în timp ce se afla în drum spre New York, unul dintre cele mai cunoscute dezastru maritime din istorie.

Pe 15 aprilie 1947, Jackie Robinson a devenit primul jucător de baseball afro-american care a jucat în Major League Baseball, debutând pentru Brooklyn Dodgers.

În 1989, pe 15 aprilie, a fost semnat acordul de pace de la Taif, care a pus capăt Războiului Civil din Liban.

În 1452, pe 15 aprilie, Leonardo da Vinci, renumitul artist și inventator italian, s-a născut în Vinci, Republica Florentină (actuala Italie).

Pe 15 aprilie 1817, a fost fondată Universitatea din Gent, una dintre cele mai vechi și prestigioase universități din Belgia.

În 1986, pe 15 aprilie, a avut loc deschiderea oficială a Muzeului de Artă Contemporană din Chicago, un important punct de referință cultural pentru arta modernă.

Pe 15 aprilie 1989, a avut loc o manifestație pașnică în Piața Tiananmen din Beijing, care ulterior a escaladat în proteste masive pentru democrație în China, cunoscute sub numele de Mișcarea din Tiananmen.

În 1817, pe 15 aprilie, a fost fondat orașul singaporez modern de către Sir Stamford Raffles, marcând începutul dezvoltării sale ca un important centru comercial și cultural în Asia de Sud-Est.

Pe 15 aprilie 1960, a fost lansat primul satelit meteorologic american TIROS-1, deschizând calea pentru observarea și monitorizarea meteorologică din spațiu.

**69 d.Hr.** – A avut loc Bătălia de la Bedriacum, în nordul Italiei¹.

**1450** – A avut loc Bătălia de la Formigny, unde francezii au învins decisiv englezii în Războiul de 100 de Ani, deschizând calea pentru capturarea fortărețelor engleze din Normandia¹.

**1493** – Cristofor Columb s-a întâlnit cu monarhii spanioli Isabella I și Ferdinand al II-lea în Barcelona¹.

**1528** – Pánfilo de Narváez, un cuceritor spaniol, a ajuns în Florida cu 350 de oameni, întâmpinând o primire ostilă din partea indienilor nativi¹.

**1755** – Samuel Johnson a publicat „A Dictionary of the English Language” în Londra¹.

**1912** – Vasul de lux britanic Titanic s-a scufundat în drum spre New York City din Southampton, Hampshire, Anglia, după ce a lovit un aisberg în timpul călătoriei sale inaugurale; aproximativ 1.500 de oameni au murit².

**1947** – Jackie Robinson, care a rupt bariera rasială a baseball-ului, a jucat în primul său meci major pentru Brooklyn Dodgers la Ebbets Field².

**1955** – Pionierul fast-food-ului american, Ray Kroc, a deschis primul franciza McDonald’s, lansând o întreprindere care avea să devină în cele din urmă cea mai mare rețea de fast-food din lume, în Des Plaines, Illinois².

**1989** – A avut loc tragedia de la Hillsborough Stadium din Sheffield, Anglia, când o înghesuială de fani ai fotbalului a rezultat în 96 de decese și sute de răniți; greșelile poliției au fost mai târziu învinuite pentru incident².

**2019** – Catedrala istorică Notre-Dame de Paris a luat foc în timpul unei campanii de restaurare, iar incendiul a distrus cea mai mare parte a acoperișului catedralei, fleșa din secolul al XIX-lea și o parte din boltirea cu nervuri².

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here