Cea de-a șaptea ediție a turneului național de pian Classic Unlimited se încheie cu trei concerte organizate în locații inedite din Cluj-Napoca și Blaj. Joi, 26 octombrie, de la ora 20.00, va avea loc concertul din Grădina Zazen din Cluj-Napoca. Acesta va fi urmat de o nouă reprezentație sâmbătă, 28 octombrie, la Palatul Cultural Blaj, cu începere de la ora 18:00. Ultimul concert Classic Unlimited 2023 va avea loc la Casa Libertății Religioase din Cluj-Napoca, duminică, 29 octombrie, de la ora 19:00. Accesul publicului este gratuit și se face în baza unei rezervări online pe site-ul classicunlimited.ro.

 

Grădina Zazen din Cluj-Napoca este un spațiu dedicat timpului liber și evenimentelor culturale. Situat în incinta bazei sportive Transilvania, acesta a fost deschis în 2021 ca un loc de relaxare și culturalizare pentru întreaga familie.

 

Palatul Cultural din Blaj, proiectat de arhitectul Victor Smigelschi în 1930, a fost inițial destinat evenimentelor culturale din Asociația Culturală ASTRA. Cu timpul, clădirea și-a schimbat destinația, servind drept cinematograf și adăpostind diverse instituții culturale. Palatul Cultural a fost distrus în 1995 de un incendiu puternic și a fost lăsat în ruină timp de 17 ani. Abia în 2012 a început proiectul de reabilitare și refuncționalizare, cu scopul de a readuce clădirea la strălucirea sa inițială și de a o transforma într-un spațiu multifuncțional. Astfel, sala palatului a devenit multifuncțională, eliminându-se complet scaunele și implementându-se controlul luminii naturale și artificiale. Acest proiect de reabilitare a adus inovație conceptuală prin intervenții discrete care amintesc de istoria tumultuoasă a clădirii, creând în același timp un spațiu public interior și exterior flexibil. Palatul Cultural din Blaj a devenit astfel un martor al trecutului său glorios, gata să primească artiști și public la evenimente culturale speciale.

 

Casa Libertății Religioase din Cluj-Napoca, distinsă cu Premiul Patrimoniului European „Europa Nostra” după restaurare, servește drept locație de excepție pentru evenimente culturale. La origine, două case pe beci, cu etaj, au fost construite pe ambele părți ale curții din inima Clujului medieval. Cu trecerea decadelor, ele s-au extins și s-au unit deasupra curții, care a devenit un gang de acces. Partea cea mai captivantă a clădirii găzduiește trei arce monumentale și un portal gotic, cu un blazon enigmatic la stradă. Casa a avut numeroși proprietari, de la meșteșugari clujeni în secolele XVI-XVII, până la familia Wesselényi în secolul al XVIII-lea. După 1811, au avut loc câteva modificări semnificative, inclusiv o fațadă neoclasică și tâmplărie Empire. Această clădire istorică cu o istorie ce se întinde pe parcursul a șase secole și cu o arhitectura uluitoare, se alătură Classic Unlimited pentru a crea o atmosferă de neuitat, în care muzica și istoria se vor împleti într-un cadru remarcabil, oferind publicului o experiență culturală deosebită.

 

Ediția din 2023 a Classic Unlimited, turneul național de pian care aduce muzica clasică mai aproape de oameni, propune o incursiune în poveștile care stau la baza compozițiilor clasice și a celor de la granița dintre jazz și muzica clasică. Repertoriul divers cuprinde piese din muzica clasică romantică, dar și lucrări contemporane ce explorează influențe de jazz, promițând publicului o experiență muzicală bogată. Ele vor fi interpretate de pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului. Artistul a dezvoltat anul acesta proiectul inedit Classic for Kids și, în fiecare toamnă, pornește în călătorie cu pianul său, pentru a aduce muzica clasică cât mai aproape de oameni prin turneul Classic Unlimited.

 

REPERTORIU CLASSIC UNLIMITED 2023:

 • Intermezzo – Johannes Brahms
 • Pavana – George Enescu
 • Pisica și Șoarecele  – Aaron Copland
 • Impromptu Op. 142, nr. 2 – Franz Schubert
 • Rhapsody in Blue – George Gershwin
 • Fifths and Drifts – Șerban Marcu
 • Jazz Turbulence – Cristian Bence-Muk
 • Midnight Chorale and Toccata – Ciprian Gabriel Pop

 

Locațiile selectate pentru această ediție a turneului Classic Unlimited sunt la fel de diverse și unice precum muzica interpretată.

 

LOCURI ȘI CALENDAR: 

 • 7 octombrie, ora 19.00, Biserica Romano-Catolică, Roșia Montană 
 • 8 octombrie, ora 18.00,  Mina Petrila, Petrila
 • 14 octombrie, ora 19.00, Colonia Pictorilor, Baia Mare
 • 15 octombrie, ora 18.00, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighetu Marmației 
 • 21 octombrie, ora 19.00, Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor, Gherla
 • 22 octombrie, ora 18.00, Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou
 • 26 octombrie, ora 20.00,  Zazen, Cluj-Napoca
 • 28 octombrie, ora 18.00, Palatul Cultural Blaj
 • 29 octombrie, ora 19.00, Casa Libertății Religioade, Cluj Napoca

 

Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, proiectul a ajuns în România. În cele șase turnee de până acum, peste 10.000 de persoane au luat parte la cele 65 de concerte Classic Unlimited care au avut loc în 51 de locuri neconvenționale din România.

 

Bogdan Vaida a absolvit Academia de Muzică din Cluj și a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. Din 2015 încoace, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția într-o încercare de a duce muzica mai aproape de oameni.

 

PARTENERI

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri: Yamaha, Daisler Print House, Green Room Plant Studio.

Gazde: Primăria și Teatrul de Vest Reșița, Roșia Montană Community, Planeta Petrila și Consiliul Județean Hunedoara, Colonia Pictorilor Baia Mare, Fundația Academia Civică și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor Gherla, Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou, Zazen Cluj Napoca, Palatul Cultural și Primăria Blaj.

Parteneri Media: AGERPRES, TVR Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, România Pozitivă, Radio Cluj, EBS Radio, Radio Reșița, România Pozitivă, Ziarul Metropolis, Happ.ro.

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here