Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, organizează, în Postul Sfintelor Sărbători de Paști, un turneu de pricesne în mai multe localități din județul Alba. Evenimentele sunt organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. În program sunt incluse recitaluri susținute de îndrăgiți interpreți precum Roxana Reche, Nicolae Plută,  Oana Bozga-Pintea, Leontina Fărcaș, Dorina Narița, Floricica Moga, Cătălin Hașa, Maria Filimon.

Seria concertelor a debutat în 13 martie la Biserica Ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Șard și continuă, duminică, 20 martie, la Biserica „Schimbarea la față” din Petrești. Fiecare evenimnet va fi transmis live și pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Programul concertelor:

  • 20 martie 2022, ora 12:00 (Biserica Ortodoxă «Schimbarea la față» din Petrești)
  • 27 martie 2022, ora 12:00 (Biserica Ortodoxă «Adormirea Maicii Domnului» Lipoveni din Alba Iulia)
  • 3 aprilie 2022, ora 12:00 (Biserica Ortodoxă «Sfânta Mare Muceniță Ecaterina» din Alba Iulia)
  • 10 aprilie 2022, ora 12:00 (Biserica Ortodoxă «Sfinții Trei Ierarhi» din Aiud)
  • 17 aprilie 2022, ora 12:00 (Biserica Ortodoxă «Sfânta Treime” Maieri II din Alba Iulia)

 

„În postul Sfintelor Sărbători de Paşti, când cu toții ne pregătim cu sufletele curate să primim Marele Praznic al Învierii Domnului, oferim cu drag locuitorilor județului Alba o serie de recitaluri de pricesne. Evenimentele se desfășoară în biserici ortodoxe din diferite localități, iar fiecare program cuprinde recitaluri de pricesne susținute de îndrăgiți artiști. Vă așteptăm cu drag la aceste evenimente pentru suflet, derulate sub genericul „Credință și unire””, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Turneul de pricesne este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

 

***

Priceasna semnifică o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi credincioşii se împărtăşesc. Denumirea pricesnelor vine din slavonă de la cuvântul „prĕčĩstĩna” ce se traduce ca „preacurata”, iar, în timp, această sintagmă a devenit generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc. Pricesnele româneşti au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare, mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioarei Maria şi a sfinţilor. Pricesnele sunt cântate de grupuri teologice, în special în biserici, dar au intrat și în repertoriul unor artişti populari păstrători ai folclorului şi valorilor autentice românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here