În contextul pandemiei cu noul Coronavirus (COVID-19), autoritățile publice sunt îndreptățite să dispună anumite măsuri excepționale de prevenire a răspândirii infecției cu acest nou virus, iar nerespectarea acestor măsuri poate avea inclusiv consecințe penale.

Astfel, art. 352 din Codul Penal reglementează infracțiunea de Zădărnicire a combaterii bolilor, potrivit căruia nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare sau amendă, indiferent dacă nerespectarea s-a făcut cu intenție (situație în care pedeapsa este amenda sau închisoarea de la 6 luni la 2 ani) sau din culpă, adică din neștiință sau neatenție (situație în care pedeapsa este amenda sau închisoare de la 1 lună la 6 luni).

Pentru a putea înțelege mai ușor situațiile în care această infracțiune este incidentă, trebuie avute în vedere următoarele aspecte:

  • Infracțiunea cunoaște o situație premisă, care constă în adoptarea de către autoritățile publice competente a unor măsuri concrete privitoare la prevenirea sau combaterea infecției cu noul Coronavirus. Până în acest moment, măsurile întreprinse de autorități vizează, spre exemplu, carantina sau autoizolarea obligatoriei a anumitor persoane care sunt suspecte de Coronavirus, obligația comercianților de a adopta măsuri destinate evitării formării cozilor de persoane etc. Măsurile obligatorii întreprinde de autorități în contextul noului Coronavirus pot fi consultate pe pagina de internet a ministerului de interne mai.gov.ro.
  • Infracțiunea este una de rezultat, ceea ce înseamnă că nerespectarea unei măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea infectării cu noul Coronavirus constituie infracțiune doar dacă această nerespectare a avut ca urmare răspândirea infecției cu noul Coronavirus, i.e., cel puțin infectarea unei alte persoane.
  • În funcție de evoluția infecției cu noul Coronavirus în cazul persoanelor la care s-a răspândit acest virus prin nerespectarea de către altă persoană a măsurilor de prevenire și combatere adoptate, pot fi incidente și alte infracțiuni, precum cea de vătămare corporală sau vătămare corporală din culpă, loviri sau alte violențe etc.
  • Persoanele la care s-a răspândit noul Coronavirus ca urmare a nerespectării de către o altă persoană a măsurilor de prevenire și combatere adoptate se pot constitui parte civilă în dosarele penale deschise și pot solicita despăgubiri pentru toate prejudiciile suferite, în condițiile legii civile. Având în vedere că infectarea cu noul Coronavirus poate cauza inclusiv decesul persoanelor vulnerabile, despăgubirile solicitate pot fi foarte mari.
  • Infracțiunea poate fi săvârșită atât de persoane fizice, care, spre exemplu, nu respectă obligația de carantină sau autoizolare, cât și de persoane juridice, care nu respectă obligațiile puse în sarcina lor de către autoritățile competente (spre exemplu, obligația hipermarketurilor și a farmaciilor de a evita formarea cozilor de persoane sau obligația de a nu organiza evenimente cu participarea a mai mult de 100 persoane).

Având în vedere evoluția îngrijorătoare a pandemiei cu noul Coronavirus, organele de cercetare penală din România au deschis deja dosare penale pentru acele persoane care, cu intenție, nu s-au conformat obligației de a declara în mod corect zonele în care s-au deplasat, sau persoanele cu care au intrat în contact, aceste declarații false ducând la infectarea altor persoane cu noul Coronavirus.

Având în vedere aceste aspecte, precum și rapiditatea cu care noul Coronavirus se răspândește pe teritoriul României, persoanele fizice și companiile trebuie să se informeze în permanență cu privire la măsurile de prevenire și combatere adoptate de autoritățile publice și să respecte aceste măsuri, pentru a evita pe cât posibil infectarea populației cu noul Coronavirus și aplicarea sancțiunilor drastice reglementate de lege.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here