Narcisist, hedonist, dependent. Cam așa ar fi început portretul actorului Russell Brand înainte să scape de dependețele de heroină, alcool, faimă, sex, ciocolată și… eBay. După ani întregi de când rezistă tentațiilor care aproape i-au distrus viața, starul scrie o carte în care împărtășește cei 12 pași care l-au salvat. Volumul „Recuperare. Eliberează-te de dependențe” , bestseller New York Times tradus în limba română la Curtea Veche Publishing, este disponibil în librăriile din toată țara.

 

„Acest manual despre recuperarea propriului sine nu a fost scris de pe o culme, ci dintr-o baltă cu noroi… Expertiza mea nu vine din faptul că sunt mai bun decât voi, ci din faptul că sunt mai rău!” spune Russell Brand în introducerea cărții. Cunoscut ca un rege al adicțiilor la Hollywood, fiind mereu în centrul scandalurilor și controverselor, fostul soț al cântăreței Katy Perry mărturisește că nu ar fi acceptat niciodată să se supună unor reguli. Și iată că programul în 12 pași a funcționat chiar și pentru un rebel cum este Russell. Astăzi, actorul, prezentatorul radio și TV, activistul, scriitorul Russell Brand este promotorul unei întregi platforme de dezvoltare personală, pentru a ajuta mai departe.

 

„Recuperare” descrie în detaliu cei 12 pași, de la identificarea adicției și recunoașterea faptului că nu avem nicio putere asupra ei, la pasul speranței, al umilinței, al acceptării, al sincerității, al iertării, culminând cu pasul credinței care te întregește: afli în sfârșit cine ești și ce îți dorești. Ghidul lui Russell e însoțit de mărturisiri pline de sinceritate, umor și compasiune.

 

,,Dacă ești dependent de relații vicioase, mâncare dăunătoare, șefi abuzivi, conflicte sau pornografie, poate dura o viață până depistezi problema și se pare că doar o viață avem. Această carte nu se adresează doar extremiștilor ca mine. Nu, această carte este pentru tine.” – adaugă Russell, recomandând cartea pentru orice tip de adicție, până și pentru cea de… telefonul mobil.

 

14 ani de recuperare

 

Mărturia lui Brand este una foarte intensă: 14 ani de recuperare în care se derulează filmul schimbării și al înțelepciunii dobândite cu fiecare nou pas. Abuzurile din copilărie și boala mamei sale au făcut ca acesta să-și piardă calea. Cu toate că și-a construit singur celebritatea, nu a știut să-și gestioneze succesul, provocând de-a lungul timpului o serie de scandaluri și controverse. Comportamentul agresiv, cauzat de consumul de droguri i-a pus, nu de puține ori, în umbră realizările profesionale. După multe arestări câțiva prieteni s-au hotărât să-l ajute să renunțe la droguri. Ceea ce a și făcut definitiv în 2002.

 

Recuperarea nu este ușoară

 

,,Am ajuns să credem că o putere mai mare decât noi ne poate aduce pe calea cea bună. Vei avea parte de analiză, muncă, catharsis, sacrificiu și suferință. Schimbarea este dificilă, de aceea nu o putem face singuri și de aceea este vital să avem un fundament al speranței. Nu este nevoie să îți însușești imediat optimismul prostesc al unui DJ de radio care prezintă un matinal. Trebuie doar să-i permiți speranței să intre ușor în inima ta. Expiră și primește speranța și acordă-ți timp. Putem începe prin a fi mai blânzi cu noi înșine și deschiși posibilității conform căreia viața nu trebuie să fie atât de oribilă” – iată pledoaria lui Brand pentru recuperare.

 

Lanțurile dependețelor

 

Dependențele sunt ca niște lanțuri cu care ne legăm de un sine străin ce ne parazitează. Cu timpul, acel sine preia controlul asupra noastră, distrugându‑ne. Pentru a redeveni noi înșine, pentru a ne recupera adevăratul sine din ghearele monstrului care ne conduce e nevoie de un efort uriaș și, mai ales, de iubirea celorlalți.

 

E necesar un astfel de ghid și în România?

 

În România, statisticile recente arată că anual mai mult de trei milioane de decese sunt asociate consumului de alcool (circa 5,8% din toate decesele), în timp ce pentru decesele provocate de consumul de droguri nu există statistici relevante din cauza neraportării cazurilor. Totuși, studiile arată că prevalenţa de-a lungul vieţii a consumului oricărui tip de drog ilicit este de 7,6%, acestea fiind în creștere. Adulții tineri (15-34 ani) sunt și mai expuși acestei adicții, prevalența de-a lungul vieții fiind de 15,3%, prevalenţa în ultimul an de 9,4%, iar pentru consumul din ultima lună se observă o prevalenţă de 4,5%. În lipsa unor programe de informare și de sprijin pentru cei care trăiesc cu aceste dependențe, nu putem să nu observăm o legătură empirică între consumul de droguri și alcool și lipsa de sprijin real pentru a le depăși.

 

RUSSELL BRAND s-a născut pe 4 iunie 1975 în Grays, Essex, Marea Britanie. Este actor, prezentator de emisiuni radio și de televiziune, scriitor și activist. Și-a început cariera cu spectacole de stand-up comedy, devenind, mai târziu, prezentator la MTV. În 2004 a jucat primul său rol important, în serialul britanic „St. Trinian’s”, iar un an mai târziu a jucat în comedia „Forgetting Sarah Marshall”.

 

În 2013 a început o colaborare cu săptămânalul britanic de informație și analiză politică New Statesman, devenind cunoscut și ca activist și formator de opinie. În editorialele și aparițiile sale publice abordează teme și subiecte sociale, politice și culturale precum inegalitatea, adicțiile, capitalismul corporatist, schimbările climatice, derapajele mass-media etc.

 

Volumul „Recuperare. Eliberează-te de dependențe” este disponibil pe curteaveche.ro și în toate librăriile din țară la prețul de 55 de lei.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here