Rolul jucariilor in viata celor mici nu este doar cel de a-i distra, asa cum am fi tentati sa credem fara o aprofundare a subiectului, ci are implicatii mult mai adanci si cu efecte pe termen lung. Pentru ca jucariile sunt de fapt primele lectii de viata ale celor mici, prin intermediul lor, alaturi de grija si iubirea parinteasca, ei vor deschide cu adevarat ochii catre lumea din care fac parte.

Cu ajutorul jucariilor, daca sunt alese corect, copiii vor invata primele lucruri esentiale pentru dezvoltarea lor armonioasa. De aceea parintii trebuie sa manifeste un interes deosebit pentru alegerea corecta a jucariilor pentru cei mici, sa tina cont de cateva criterii, pentru ca optiunea finala sa fie cea mai benefica pentru copii.

Astfel, parintii trebuie sa aleaga jucariile in functie de varsta copilului, deci de capacitatea lui de a intelege si de a putea manevra acea jucarie si totodata sa fie interesati de caracterul lor educativ, vezi puzzle lemn copii.

Si este important ca fiecare jucarie daruita celui mic sa ii aduca noi provocari, sa ii starneasca interesul, curiozitatea, dorinta de a o manevra si de a-i gasi rezolvarea. Exista o serie intreaga de beneficii certe ale jucariilor alese corect asupra dezvoltarii copiilor, care nu pot fi trecute cu vederea de fiecare parinte responsabil si care se implica in identificarea celor mai bune variante de jucarii dintr-o oferta extrem de generoasa in domeniu.

Este vorba despre jucarii care contribuie semnificativ la dezvoltarea motrica in primele luni de viata a celui mic si treptat la dezvoltarea cognitiva, emotionala. Cu ajutorul jucariilor potrivite varstei sale, copilul isi dezvolta atentia, memoria, raspunde rapid la tot felul de provocari, reuseste sa gaseasca solutii, face diferentieri tot mai clare intre culori, marimi sau forme, face primele clasificari si organizari.

Gandirea sa este permanent stimulata prin intermediul jocului, gaseste noi metode de a actiona, intelege principiul cauza si efect si il pune in aplicare, invata sa se integreze in mediile corespunzatoare, se bucura de compania tovarasilor de joaca de varsta sa, capata incredere in propriile forte, empatizeaza si intelege tot mai multe lucruri despre lumea din care face parte.

De asemenea, tot jucariile pot evidentia primele inclinatii, talente si abilitati ale celui mic si care pot fi decisive chiar pentru drumul si poate cariera lui profesionala de mai tarziu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here