Lupta pentru protejarea pădurii și a biodiversității din România are din acest an un nou aliat – Standardul Național FSC®

 

Peste 10.000 de specii depind direct de modul în care pădurile din țara noastră sunt gospodărite

 

 

București, 29 ianuarie 2019 –  Pentru a contribui la administrarea sustenabilă a pădurilor din România, organizația internațională Forest Stewardship Council (FSC®) si Grupul Național de Elaborare a Standardului au publicat în această lună Standardul Național FSC® pentru țara noastră.

 

Certificarea FSC în România va fi bazată din acest an pe 10 principii, 70 de criterii și aproape 250 de indicatori ce trebuie verificați de auditori externi ce raportează conformitatea sau lipsa acestora, cer măsuri corective sau determină dacă certificarea poate fi păstrată sau revocată (precum în cazul Holzindustrie Schweighoger din 2017).

 

“Standardul Național este expresia armonizării intereselor legitime de ordin economic, social și de mediu, în forma unui consens ce privește cuantificarea și evaluarea unui management forestier responsabil pentru România. Se stabilește astfel un sistem de referință la care se pot raporta practicile silvice din România, sistem care se bucură de un acord larg al comunităților forestiere din România și de o recunoaștere internațională, prin sistemul de certificare FSC” – declară Radu Vlad, Coordonator proiecte regionale și program păduri la WWF-România – Membru al Grupului Național de Elaborare a Standardului.

 

Standardul a fost elaborat în urma unui proces de peste patru ani, cu aportul reprezentanților domeniului forestier și ai altor sectoare: administratori de păduri, companii, instituții de învățământ superior/cultură, comunități locale, organizații pentru drepturile muncitorilor și nu în ultimul rând ONG-uri de mediu.

 

FSC le permite oamenilor să se implice și să atace probleme ca poluarea aerului, schimbările climatice și sursele de apă, acordând pădurilor atenția cuvenită

 

FSC există de peste 20 ani pentru a proteja pădurile și comunitățile locale, speciile de plante și animale care depind de acestea. Acest sistem încurajează implicarea directă a comunităților locale în tot ce înseamnă management forestier, crescând transparența acestui sector și punând protejarea biodiversității ori respectarea drepturilor oamenilor pe locuri prioritare.

 

Etichetarea FSC oferă garanția că lemnul, hârtia și celelalte produse sunt recoltate ori prelucrate sustenabil, din suprafețe forestiere gospodărite responsabil sau/și din materiale reciclate.

 

Pentru a sprijini acest sistem, alegeți întotdeauna hârtia, cartonul, ambalajele sau produsele ce conțin bifa FSC. Dacă nu le observați la o primă vedere, cereți informații vânzătorilor.

 

Momentan, 42% din pădurile României sunt certificate de către FSC®.

 

WWF și certificarea forestieră

În ultimii zece ani, WWF-România a susținut administrarea sustenabilă a pădurilor prin implementarea de proiecte la nivel regional, inclusiv prin promovarea certificării managementului forestier în sistem FSC®, ca instrument de transformare a pieței și promovare a practicilor forestiere responsabile, pentru un scop mai mare – protejarea pădurilor și a biodiversității, combaterea schimbărilor climatice și ocrotirea resurselor de apă proaspătă. WWF-România a contribuit efectiv la elaborarea propunerilor acestui standard în calitate de membru a camerei de mediu.

 

 

– Sfârșit –

Pentru mai multe informații contactați WWF-România:  

Radu Vlad – Coordonator proiecte regionale și program păduri, email: [email protected], tel. 0741148124

Ștefan Văsuțiu – Specialist comunicare, email: [email protected], tel. 073663070

 

Linkuri utile:

www.wwf.ro/ce_facem/paduri/certificarea_pdurilor_conform_standardului_fsc/standard_fsc_romania/

www.standardnational.ro

https://ic.fsc.org/en/news-updates/id/2246

 

 

***

Despre WWF (World Wide Fund for Nature). Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la www.wwf.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here