Sute de persoane cu dizabilități, la maratonul de vâslit pentru normalitate, de pe Lacul IOR

 

Lacul Titan din Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) a devenit accesibil persoanelor cu dizabilități, începând de sâmbătă, 30 septembrie 2023. Amplasarea pontonului care permite scaunelor rulante să fie deplasate până la nivelul apei ușurează accesul în caiac atât al persoanelor cu dizabilități, cât și al tuturor iubitorilor sportului la luciul apei, și facilitează asistența oferită de antrenorii de caiac.

Sute de persoane cu diferite forme de dizabilități, cu povești emoționante de viață, au venit și de la sute de kilometri distanță pentru a vâsli împreună către o viață mai activă și mai frumoasă. Printre ei s-a numărat și Andrei, copilul de 14 ani din Târgoviște rămas în scaun rulant anul trecut, în urma unui accident, căruia echipa ”Visuri la Cheie” i-a accesibilizat locuința și pe care echipa Caiac Smile l-a urcat prima dată pe schiuri. Acum l-a urcat și în caiac, iar Andrei s-a declarat încântat.

Bucureștiul nu a părut prea departe nici pentru alți participanți cu nevoi speciale din Oradea, Craiova, Ploiești, Buzău, Bistrița, Suceava sau Focșani. Ei au găsit la eveniment și consiliere profesională, în vederea găsirii unui loc de muncă.

“Nu suntem singuri în acest demers, avem alături de noi parteneri care vin în întâmpinarea persoanelor cu dizabilități. Împreună, încercăm să le satisfacem nevoia de a fi independenți prin sport, să îi învățăm să vâslească, pentru a se bucura apoi singuri de această activitate de agrement, îmbunătățindu-și calitatea vieții”, a declarat organizatorul evenimentului, Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile.

“Sunt omul Ștefan aici, dar și reprezentantul celui mai mare retailer, din România, din comerțul alimentar, care desfășoară un proiect frumos de angajare a persoanelor cu dizabilități.

Astăzi avem aici mai mult decât un eveniment, avem o acțiune concretă prin care persoanele cu dizabilități pot ajunge pe apă, pot face sport și rămânem toată ziua pentru a vă da informații despre job-urile pe care noi le avem destinate persoanelor cu dizabilități”, a declarat Ștefan Sfeatcu, coordonatorul Programului A.C.C.E.S., derulat de Kaufland România.

Demersul dedicat persoanelor cu nevoi speciale, care a încheiat Săptămâna Europeană a Sportului, a fost susținut și de sportivi de performanță, antrenori, persoane publice și jurnaliști care promovează terapia prin sport și reducerea discriminării asociate cu dizabilități. Marea spadasină și campioană olimpică, Ana Maria Brânză Popescu a vâslit în caiac, în semn de susținere a eforturilor necesare sportului adaptat din România.

Astăzi este ultima zi a Săptămânii Europene a Sportului și nu puteam să găsesc activitate mai frumoasă și mai plăcută decât să fiu aici, la accesibilizarea primului lac din București pentru persoanele cu nevoi speciale. Mă bucur să văd că sunt atâția oameni care vor beneficia, pentru că acest ponton va rămâne aici, la Lacul IOR”, a declarat Ana Maria Brânză Popescu, consilier al președintelui Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Evenimentul de sâmbătă, 30 septembrie 2023, care a marcat adaptarea lacului IOR din București la nevoile persoanelor cu dizabilități a fost organizat de Asociația Caiac Smile, în colaborare cu Primăria Sectorului 3 al Capitalei și Clubul Sportiv Kayak Champions.

“Mulțumim tuturor pentru acest proiect minunat care vine în întâmpinarea activităților pe care noi deja de desfășurăm cu persoane vulnerabile. Vine ca o “mană cerească”, atât de ușor este acum accesul la apă, totul este mult mai simplu acum și mă aștept ca și numărul persoanelor vulnerabile care vor să descopere sporturile nautice să crească”, a mai spus Marian Baban, președintele Clubului Sportiv Kayak Champions.

Accesibilizarea Lacului Titan din București consolidează eforturile Asociației Caiac Smile, conduse de antrenorul Lotului României Juniori & U23 la Kaiac-Canoe Slalom, Ionuț Stancovici, de adaptare a mai multor lacuri urbane din țara noastră la nevoile persoanelor cu dizabilități și acționează, totodată, împotriva formelor de discriminare.

Evenimentul a avut ca sponsor principal Kaufland România, prin Programul A.C.C.E.S.

Totodată, activitatea a avut ca sponsor și Aqua Carpatica.

 

 

Facebook: @caiacsmile

Website: www.caiacsmile.ro

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here