Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) și Lifestyle Check IN din Split au organizat în Aula Carol I a Palatului CCIB Forumul de afaceri România-Croația, cu ocazia aniversării a 30 de ani de relații diplomatice între cele două state.

Principalele obiective ale evenimentului au vizat promovarea relaţiilor economice și comerciale bilaterale şi identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele participante. Forumul, deschis de președintele Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, a fost onorat de prezența E.S. Maria Kapitanovič, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Croate în România.

Din delegaţia croată, condusă de Monica Ioanițescu, fondatoarea Lifestyle Check IN, au făcut parte oameni de afaceri ce activează în: construcții, turism, industria ușoară, distribuție FMCG, produse de lux, cercetare-dezvoltare-inovare, consultanță în domeniul proiectelor europene, consiliere, servicii și comerț în domeniul infrastructurii, media, educație, precum și reprezentanți ai unor organizații de afaceri și ai unor unități administrativ-teritoriale, inclusiv reprezentanți ai diasporei române din Republica Croația.

În deschiderea evenimentului, președintele Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare succintă a economiei româneşti, subliniind potenţialul Capitalei, oraş care concentrează aproape un sfert din firmele înregistrate în ţara noastră, 30% din suprafața de vânzare, 19% din valoarea exporturilor și 31% din valoarea importurilor. De asemenea, a vorbit oaspeţilor despre activitatea și serviciile CCIB, dar şi despre relațiile deosebit de bune dezvoltate de Camera bucureșteană cu membrii corpului diplomatic și cu organizațiile similare de pe toate continentele.

E.S. Maria Kapitanovič, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Croate în România, a subliniat atenția acordată de țara sa dezvoltării relațiilor diplomatice, economice, culturale și politice cu România și a punctat interesul oamenilor de afaceri croați pentru piața țării noastre. În opinia înaltului diplomat, agricultura, tehnologia informației, logistica și turismul sunt domenii în care antreprenorii din cele două țări pot dezvolta proiecte reciproc avantajoase. În a doua parte a evenimentului, oaspeţii și-au prezentat activitatea și au intrat în dialog cu reprezentanţii firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei CCIB.

Atât în timpul Forumului, cât și în convorbirile B2B au rezultat oportunități de afaceri care ar putea să contribuie la internaționalizarea afacerilor firmelor românești interesate.

Un accent deosebit s-a pus în cadrul Forumului de afaceri pe colaborarea între asociațiile de antreprenori femei din cele două țări. În context, s-a semnat un Acord de cooperare între Organizația femeilor antreprenor (OFA) UGIR și Asociția Femina din Split. În marja Forumului și în baza cooperării existente cu parteneri din Croația, Daciana Ungureanu din Novaci-Gorj a prezentat o parte din colecția sa etnografică.

În cazul în care reprezentanți ai mediului de afaceri din București, dar și din alte zone ale țării sunt interesați să-și internaționalizeze afacerile cu parteneri din Croația sunt invitați să contacteze Serviciul Relații Internaționale al CCIB.

 

Informații de background

În primele șapte luni ale acestui an, volumul schimburilor comerciale bilaterale s-a cifrat la 445 milioane euro (+32% față de perioada similară a anului 2021), din care exportul a fost în valoare de 261 milioane euro (+60%), iar importul, 184 milioane euro (+6%).

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here