Eurodeputatul Victor Negrescu după discuția cu Comisarul European, Ylva Johansson, despre extinderea Schengen: “România poate supune la vot aderarea la Schengen fără teama de o nouă evaluare”

 

Europarlamentarul Victor Negrescu a prezentat Comisarului European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, în cadrul unei întâlniri avute la Strasbourg, motivele pentru care România trebuie primită de urgență în spațiul Schengen și a solicitat sprijinul Comisiei Europene ca aderarea țării noastre să fie supusă la vot în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne. Acesta a clarificat și elementele ce țin de un eventual vot negativ, iar rezultatul este că România poate supune la vot aderarea la Schengen fără teama de o nouă evaluare. Un alt aspect important discutat a fost legat de criza refugiaților din Ucraina și măsurile pe care Uniunea Europeană le-a luat pentru a sprijini statele membre aflate la frontieră.

“Am prezentat argumentele pentru o integrare de urgență a României în spațiul Schengen. Pe lângă faptul că respectăm toate criteriile de mulți ani, eforturile țării noastre în contextul crizei din Ucraina demonstrează că putem asigura protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene. 

Doamna Comisar, Ylva Johansson, membră a Partidului Social-Democrat din Suedia, s-a declarat o susținătoare a aderării României la Schengen, mulțumind încă o dată românilor pentru modul în care gestionează criza refugiaților din Ucraina. Comisia Europeană va trimite în România sute de angajați Frontex și tehnică specifică pentru a sprijini securizarea frontierelor și este dispusă să asiste România, dar și Republica Moldova, în acest sens. Ne-am propus ca împreună să facem demersuri active pentru realizarea acestui obiectiv în baza unui calendar prestabilit. 

Cu această ocazie, am clarificat și mitul susținut de unii conform căruia un vot negativ în Consiliu înseamnă o nouă evaluare. România poate supune la vot aderarea la spațiul Schengen fără să se teamă de o nouă evaluare în cazul unui vot negativ. Țara noastră urmează să fie evaluată din nou, doar după aderarea la spațiul Schengen, în baza noilor normative aprobate în procesul de reformă a acestei zone. România a intenționat de zeci de ori să supună la vot aderarea la spațiul Schengen, dar de fiecare dată a retras solicitarea din cauza acestei temeri de reevaluare. Este timpul ca România să meargă până la capăt pentru obținerea acestui deziderat și să solicite un vot în Consiliu”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

După ce a reușit în mandatul trecut să obțină susținerea a peste 50.000 de români pentru a solicita aderarea României la Schengen, generând sprijinul oficial al Parlamentului European, eurodeputatul social democrat a lansat campania #RomâniiMerităÎnSchengen în cadrul căreia va purta discuții cu toți oficialii europeni care pot influența această decizie. Următorul Consiliu de Justiție și Afaceri Interne în care se poate discuta acest subiect va avea loc în iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here