Singurul criteriu care trebuie avut în vedere pentru reînceperea anului școlar este cel al asigurării sănătății copiilor, cadrelor didactice și a personalului auxiliar din unitățile școlare.

Momentul ales pentru redeschiderea școlilor, cu elevii în clase, nu se stabilește în funcție de interese politice de moment, nici ca urmare a presiunilor din partea unor politicieni inconștienți, cum s-au dovedit cei de la PSD sau Pro România, ori ale unor lideri de sindicat cu manevră politică.


Învățământul on-line reprezintă o soluție pentru situații complicate, cum este cea impusă de pandemia de coronavirus, dar trebuie să rămână doar o soluție de urgență și temporară. Un sfert din elevii României nu au acces la o conexiune de Internet sau la tehnologie funcțională pentru cursuri online. Fără să fie vina lor, nu trebuie lăsați în urmă.

La oraș, problema este lipsa de timp a părinților, iar studiile arată că jumătate nu își pot ajuta elevii la teme dacă școala va avea loc la distanță, din cauza cunoștințelor digitale limitate.

Matematica și limba română sunt materiile pentru care optează aproape toți părinții elevilor din clasele primare, pentru a fi predate în cadrul cursurilor față-în-față (90%), arată un studiu făcut chiar de către Ministerul Educației.

Dar revenirea în clasă trebuie să fie realizată cu înțelepciune. Și cu pregătiri consistente, cum ar fi reconfigurarea sălilor de clasă pentru a asigura distanțarea socială, aprovizionarea cu dezinfectanți și măști.

Prin urmare, deschiderea anului școlar poate să fie online, pentru perioada 14-30  septembrie,  iar de la 1 octombrie, după desfășurarea alegerilor locale, de pe 27 septembrie, să se revină la sistemul traditional. Astfel, ar fi eliminaţi mulţi factori perturbatori.

În varianta propusă, autoritățile locale și școlare ar avea la  dispoziție trei zile pentru aerisirea sălilor de clasă, aplicarea dezinfectanţilor și pregătirea unitățile școlare pentru o revenire în siguranță a elevilor la ore, față în față cu învățătorii sau profesorii lor.

Prin urmare, decizia deschiderii școlilor trebuie să aibă în vedere îndeosebi sănătatea elevilor, a cadrelor didactice, a personalului auxiliar şi a părinţilor.

Și astfel, dictonul latinesc Mens sana in corpore sano a devenit o credinţă a românilor sub forma  O minte sănătoasă într-un corp sănătos!

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here