Sunt foarte multe întrebări ce vin de la cei care-au fost îngroziți de modul în care suntem urmăriți. E bine totuși că oamenii reacționează atunci când înțeleg cum funcționează sistemul. Și, întrucât foarte multă lume m-a întrebat despre modalitățile de protecție, o să vă dau în continuare câteva sfaturi referitoare la tehnicile eficiente împotriva urmăririi efectuate atât de către stat cât și de către mediul privat.

Telefonul
Așa cum probabil ați intuit, cel mai mare spion pe care-l aveți în dotare este telefonul. E capabil de furnizarea unei multitudini de informații precise despre voi. Telefonul știe unde te afli, împreună cu cine, știe ce vorbești și ce-ți dorești. O cantitate imensă de date se scurge dinspre tine spre cei interesați fără ca tu să bagi de seamă. Puțini știu că securiștii te pot urmări, că pot intra pe telefonul tău și că pot asculta/vedea ceea ce se se discută în proximitatea telefonului. Asta încă de la generația 2(GSM). Dotarea acestuia cu mai multe camere nu s-a făcut doar pentru confortul propriu, ci și pentru a permite ca, de fiecare dată, o cameră să aibă „vizibilitate”. De asemenea, poate ați constatat că, mai nou, toate telefoanele au bateriile capsulate. Motivul e unul cât se poate de simplu: telefonul trebuie să rămână sub tensiune și atunci când este oprit pentru a putea furniza serviciile de spionaj de bază. Știu că mulți vor fi șocați, dar accesul pe telefon se poate face chiar și când acesta este oprit.

Cred că v-am oferit suficiente argumente în ceea ce privește funcționalitățile ascunse ale spionului pe care-l cărăm cu noi tot timpul. Acum trebuie să decidem nivelul de protecție pe care-l dorim. Ca idee generală, odată pornit telefonul, el spionează, indiferent de softurile pe care le înghesui în el. Nu există metode eficiente de protecție. Cât timp ai telefonul cu tine, acesta te spionează. Așadar, pentru protecție, ar fi cazul să nu-i mai folosiți „facilitățile”.
Câteva recomandări:
– pentru fotografiere folosiți o cameră specializată, nu camera telefonului. Căutați un model fără wifi sau alte capabilități de comunicare. Veți avea parte oricum de fotografii mai bune. Într-adevăr, nu veți mai share-ui orice prostie, dar chiar vă folosește pierderea aceea de timp?
– în locul Google Maps, Waze sau a alternativelor la acestea, folosiți un dispozitiv gps offline, dar nu unul cu sistem de operare Android. Încă se mai găsesc. În cel mai rău caz, folosiți o tabletă fără cartelă telefonică și pe care să n-o conectați niciodată la internet. Transferați datele pe ea doar prin intermediul cardului de memorie. Nu-i activați niciodată wifi-ul! Un service vă poate dezactiva definitiv modulul, astfel încât, în final, să aveți parte de un partener „tăcut”.

Exemplele pot continua. Întrebarea esențială pe care v-o puneți în acest moment este probabil legată de stoparea definitivă a spionajului efectuat de către telefon. Cea mai bună metodă este aceea de a ne despărți de el. Însă, probabil, vor fi foarte mulți cei care spun că au nevoie de un telefon. Cea mai bună tactică e aceea de a folosi cartele preplătite și mai multe telefoane achiziționate pe canale neoficiale. Eu, spre exemplu, nu folosesc niciodată roaming-ul, ci cartele preplătite. În cazul în care mi se solicită un document de identitate la achiziționarea cardului, găsesc metode de a le achiziționa pe canale ocolite. Încercați la chioșcurile de ziare mai retrase și o să rămâneți surprinși. Niciodată nu folosi telefonul pe care ai abonament cu o cartelă preplătită cu care-ți exersezi anonimitatea, deoarece nu vei mai fi anonim. Găsește un telefon de ocazie și ține-l strict pentru asta.

Dar ce faci pentru a scăpa de urmărire și nu vrei să renunți la telefonul și numărul tău? E destul de simplu, însă ai nevoie de atenție! Ia-ți o husă cu capacitatea de ecranare a telefoanelor (verific-o temeinic!). Când vei introduce telefonul în ea, îi vei tăia acestuia legătura cu exteriorul și nu vei mai putea fi urmărit. De dat drumul îi poți da drumul când efectiv ai nevoie, după care îl bagi la loc „la cutiuță”. Și dacă ai o asemenea husă, înghesuie acolo absolut toate cardurile tale contactless și celelalte tag-uri pe care le ai (spre exemplu cartela de pontaj sau tag-ul pentru interfon). Asta practic îi va văduvi pe aproximativ 80% dintre spionii tăi de detaliile legate de deplasările tale sau de ceea ce se vorbește în proximitatea telefonului.

Aflarea identității prin faceID
De ce totuși doar 80%? Pentru că ești urmărit și altfel. Fața ta a ajuns cartea ta publică de identitate. Dacă te-a surprins puzderia de camere video de pe străzi instalate toate cu „fonduri europene”, e timpul să afli că scopul lor este, în primul rând, supravegherea ta. Aflarea identității prin faceID nu mai e o noutate. De-aceea, dacă dorești să-ți păstrezi anonimitatea în public, trebuie să inhibi cât mai mult din triunghiul care cuprinde ochii, nasul și gura. Purtarea măștii de protecție le cam dă peste cap sistemele clasice de detecție. Însă nu e cazul să te bucuri. Se obțin rezultate mulțumitoare prin analiza „liniei ochilor”. Ca să nu mai vorbesc că e în testare o tehnologie nouă de scanare în timp real a irisului. Nu m-ar mira ca isteria cu purtatul măștii să aibă ca scop, între altele, testarea în masă a noilor tehnologii de identificare. Fac o paranteză pentru a vă reamintii că interzicerea purtării voalului islamic în Franța a avut ca bază de pornire incapacitatea sistemelor de a detecta fețele femeilor acoperite. Acum, probabil, algoritmii sunt mai performanți.

Cum îți poți proteja fața?
În afară de acoperirea gurii și a nasului, prin purtarea unor ochelari fumurii. Și, ca să fii sigur, ar trebui să ai ceva led-uri IR montate în ramele ochelarilor. Asta le va da peste cap toată detecția. Șmecheria cu led-urile IR merge de minune și la numărul mașinii, asta dacă vrei să beneficiezi de invizibilitate electronică în timp ce te deplasezi cu mașina. Doar că trebuie să ai grijă întrucât sunt ilegale. Tot legat de mașină, e bine să verifici dacă ai dispozitive telematice instalate. Verificare ți-o poate face cineva într-o zonă izolată, unde nu sunt surse electromagnetice. O scanare îți poate spune dacă ai sau nu dispozitive de urmărire montate pe mașină.

Laptop-ul & televizorul
Acasă, dacă deții un laptop, inhibă-i camera video prin aplicarea unei etichete adezive peste ea. De cele mai multe ori n-o folosești, astfel încât e cazul să eviți utilizarea ei de către altcineva. Tot în tagma spionilor se află și televizorul tău „smart”. E atât de deștept încât ascultă tot ce se vorbește în jurul său și „raportează la centru”. De aceea e un bun moment să-l deconectezi de la net. De asemenea, dacă ai router wifi desființează-l și utilizează comunicațiile pe fir. Știu, nu vei mai putea conecta telefonul, dar chiar ai nevoie de un telefon conectat când ești acasă? Dacă nu poți, folosește wifi-ul doar când ai nevoie de el, în restul timpului oprește-l. Motivul e simplu: prin „ascultarea” wifi-ului tău, un spion de dincolo de pereții tăi te poate localiza în casă și-ți poate afla chiar și pulsul. Știu, pare desprins din SF, dar nu-i atât de greu precum crezi. E doar o banală analiză a câmpului!

Internet-ul
Și, dacă tot am ajuns la subiectul „acasă”, reține că furnizorul tău de internet e obligat de către stat să-ți asculte și să memoreze pentru șase luni toate sesiunile tale de pe net. De-aceea e bine să folosești TOR sau un proxy. Cel puțin să-i pui la muncă.
În mare cred că am acoperit destul de bine subiectul protecției personale. E dificilă și, pe măsură ce tehnologiile evoluează, va fi din ce în ce mai dificilă. Însă e obligatoriu să evoluăm și să învățăm să ne protejăm. Altfel vom îngroșa rândurile oilor.

Autor: Dan Diaconu
Sursa: Trenduri economice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here