Uniunea Europeană dovedește încă o dată că are resurse importante pentru a rămâne unită, chiar și în fața unei provocări majore, precum o pandemie. O mutare importantă a avut loc săptămâna trecută în Europa. Cele două mai mari economii ale Uniunii Europene, Germania și Franța, au ajuns la o înțelegere care poate fi considerată, fără teamă de exagerare, istorică.

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au prezentat un concept de 500 miliarde de euro pentru un plan de recuperare după pandemia de coronavirus.

Planul prevede împrumuturi pe piața de capital, făcute de Comisia Europeană, care are mult mai multă putere de negociere și poate obține dobânzi mai bune decât statele lovite de pandemie, precum Italia și Spania, și distribuire a banilor, sub formă de subvenții tocmai către țările afectate de criza de sănătate.

Criticii și scepticii de serviciu anunțau deja, pentru a câta oară?, ruperea Uniunii Europene post-pandemie.

Dar iată că anunțul făcut de Germania și Franța arată exact opusul. Uniunea Europeană va ieși mai întărită din această criză, în ciuda opoziției deja apărute la planul Merkel-Macron și a problemelor politice punctuale, pentru că arată că a înțeles în sfârșit că UE reprezintă cu adevărat un jucător important la nivel mondial doar dacă țările membre lucrează împreună.
Europa este obligată să iasă din criza economică creată de criza de sănătate în integralitatea sa. Stagnarea economică în sudul european, lovit cel mai puternic de coronavirus, afectează companiile din țările din nord.

Iar o criză economică prelungită sporește riscul apariției unor politicieni populiști sau extremiști, care ar face rău nu doar proiectului european, ci și fiecăruia dintre noi.

Iată de ce anunțul franco-german, care vine după alte programe europene de ajutor, de la Comisia Europeană sau Banca Centrală Europeană, marchează un pas important către o Uniune Europeană mai puternică.

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL de Iași

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here