CREIERUL UMAN E INCA O ENIGMA!
1. Creierul este organul care are nevoie de cel mai mult timp pentru a se dezvolta si sufera cele mai multe schimbari.

2. In timp ce este treaz, un creier uman poate genera suficienta energie pentru a alimenta un bec (intre 10-23 wati).

3. Creierul uman este cel mai mare și cel mai puternic organ sexual. Dorinta sexuala apare in hipotalamus, parte a creierului care este responsabila pentru productia de testosteron.

4. In Antichitate oamenii considerau ca alte organe ale corpului sunt mai importante decat creierul. De exemplu, in timpul procesului de mumificare , egiptenii scoteau bucati din creier pe nas cu un carlig lung, din fier, si le aruncau. Acestia pastrau stomacul, ficatul, intestinele si inima.

5. Cercetatorii au descoperit ca in America de Sud se realizau operatii pe creier inca de acum 1000 de ani. Procedura se numa trepanare si consta in perforarea craniului pentru a trata durerile de cap, diferite boli ale creierului sau pentru a alunga spiritele rele. Acest proces era incredibil de dureros, iar numarul mare de cranii descoperite arata ca aceasta procedura era ceva obisnuit.[1]

6. Creierul uman se maturizeaza pana la varsta de 40 de ani. Cortexul prefrontal se dezvolta in copilarie, se rearanjeaza in adolescenta si continua sa dezvolta mult timp dupa aceea.

7. Aristotel credea ca centrul gandirii se gaseste in inima, iar creierul are functia de a racorii inima.

8. Creierul uman contine 75% apa si are consistenta asemenea gelatinei.
9. Eduard Hitzig (1839-1907) si Gustav Fritsch (1838-1927) au descoperit ca partea dreapta a creierului controleaza partea stanga a corpului si invers.

10. Oamenii de stiinta sustin ca cel mai complicat si misterios lucru din univers este creierul uman. Cercetatorii cunosc mai multe lucruri despre stele, aflata la milioane de ani lumina, decat despre creier.

11. In creier au loc mai mult de 100.000 de reactii chimice in fiecare secunda.

12. Creierul nu are receptori pentru durere si, astfel, nu poate simti durerea.

13. Creierul contine aproximativ 160.000 de kilometri de vase de sange.

14. Creierul uman contine 60% grasime, ceea ce il face unul din cele mai grase organe din corp.

15. In 1862, Paul Broca a descoperit unde se gaseste partea din creier care influenteaza vorbirea. Acesta a disecat creierul unui barbat care putea sa pronunte doar “Tan! Tan!”, si a descoperit ca partea stanga a creierului sau fusese distrusa de boli. Zona din creier care este responsabila de vorbire a fost denumita “zona Broca”, in memoria acestuia.

16. In primele luni a sarcinii celulele nervoase din creierul fatului se dezvolta cu o rata de 250 000 de neuroni pe minut.

17. Aproximativ 20% din oxygenul ce sa gaseste in corpul uman este folosit de creier. De asemena, creierul foloseste 20% din sangele organismului.

18. Ne folosim aproape intreaga capacitate a creierului, nu doar 10% din aceasta, asa cum cred multi.[2]

19. Cand o persoana tine regim sau se infometeaza , neuronii din creier, care induc starea de foame, incep sa se manance intre ei.

20. Oamenii cresc mai repede noaptea decat ziua din cauza unei mici parti din creier, glanda pituitara, care elibereaza un hormon de crestere pe timpul noptii, cand omul doarme.

21. Partea creierului care influenteaza mirosul, controleaza si emotiile + memoria. Acesta este motivul pentru care mirosul ne trezeste amintiri.

22. Omul cu cel mai mare creier a fost scriitorul rus Ivan Turgenev, care a murit in 1883. Cel mai mic creier a apartinut unei femei.

23. Cand o persoana se imbata nu uita ce s-a intamplat, creierul isi pierde, temporar, abilitatea de a creea amintiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here