• Deschiderea Bookfest Chișinău, pe 29 august, ora 12, aduce pe scena de la Moldexpo personalități importante ale scenei culturale din România și Republica Moldova
  • Cartea de Aur a Centenarului, de Bogdan Bucur, se lansează sâmbătă de la 13, la începutul unei zile-maraton de evenimente la Bookfest Chișinău
  • Procurorul general al României Augustin Lazăr onorează prima zi de Bookfest cu lansarea unui volum despre Protecția juridică a patrimoniului cultural, alături de omologul său din Republica Moldova, Eduard Harunjen

 

Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău este cea mai bună ocazie pentru toți părinții și copiii care pot ajunge la Moldexpo între 29 august și 2 septembrie să își facă stocul de cărți și auxiliare școlare pentru anul de învățământ care începe pe 3 septembrie. Reducerile de prețuri vor fi în unele standuri și de 60% din prețul de librărie, ceea ce reprezintă un avantaj enorm pentru orice cumpărător. Iar evenimentele pregătite pentru aceste cinci zile de Bookfest Chișinău sunt încă un motiv solid pentru ca Pavilionul Central de Moldexpo să fie plin de oameni pe întreaga perioadă Bookfest Chișinău.

 

Bookfest începe cu „Marea Istorie ilustrată a României și Republicii Moldova”

 

Bookfest Chișinău va începe pe 29 august cu un eveniment plin de simbolistica Centenarului Marii Uniri, serbat în acest an: la ora 11, lansarea volumului Marea istorie ilustrată a României şi a Republicii Moldova, coordonat de istoricii Ioan Aurel Pop și Ioan Bolovan, apărut la editura Litera. Cartea, o ediție revizuită a volumului inițial va fi prezentată de chiar fondatorul editurii Litera, Anatol Vidrașcu.

Imediat după, de la ora 12, va avea loc deschiderea Bookfest, în prezența unor invitați de marcă precum Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, Nicolae Brânzea, director adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni și Grigore Arsene, președinte al Asociației Editorilor din România.

Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural – volum dedicat Centenarului Marii Uniri si Anului european al patrimoniului cultural este titlul cărții care va fi lansată miercuri, 29 august, de la 13.15, în cadrul Bookfest Chișinău. Invitați la lansare vor fi Procurorul general al României, Augustin Lazăr, co-autor al lucrării, însoțit de alți doi specialiști în problematica discutată: Eduard Harunjen, procuror general al Procuraturii Generale a Republicii Moldova, și Alexandru Tănase, fost ministru al Justiției, fost președinte al Curții Constituționale din Republica Moldova și membru în Comisia de la Veneția.

 

Cum a fost creat moldoveanul sovietic

 

Joi, de la ora 16, editura Știința a Academiei de Științe a Republicii Moldova, a pregătit un eveniment special dedicat liricii basarabene. Astfel, criticul Mircea V. Ciobanu va fi gazda a două evenimente dedicate unor poeți relevanți din perioada interbelică: Alexandru Robot, a cărui ediție de Scrieri apare la editura Știința în coordonarea Ninei Corcinschi și Andrei Ciurunga, cu un volum având același titlu Scrieri, coordonat de Mihai și Teodor Papuc.

De la aceeași oră 16, dar în ziua următoare, vineri, pe 31 august, concomitent cu Sărbătoarea „Limba noastră cea română”, editura ARC provoacă publicul la redescoperirea modului în care a fost formată și deformată personalitatea cetățenilor Basarabiei în perioada ocupației sovietice. Talentatul istoric Octavian Țîcu a grupat aceste mecanisme într-o carte care poartă titlul sugestiv Homo Moldovanus Sovietic. Teorii și practici de construcție identitară în R(A)SSM (1924-1989)  și pe care a lansat-o cu succes și la Salonul Internațional de Carte Bookfest de la București din acest an.

 

„Vin rușii” cu „Matrioșka mincinoșilor”, pe 1 septembrie

 

O adevărată sarabandă de lansări este programată pentru ziua de sâmbătă, 1 septembrie, când publicul este așteptat pentru început cu a doua serie de Semnale editoriale. Amiaza cărților junimiste, în intervalul 11.30-12.30 (prima serie începând de la 12.00, în ziua precedentă). De la ora 13, editura RAO a programat două lansări incitante, prima fiind a unuia dintre cele mai bine vândute volume dintre cele dedicate Centenarului, mai ales că este intitulat chiar Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri; alături de autorul Bogdan Bucur va fi prezent directorul editurii RAO, Ovidiu Enculescu, care va rămâne apoi pe scenă pentru a introduce publicului pe Larry L. Watts, cunoscutul istoric american preocupat de trecutul recent al României. Noua carte a lui Larry L. Watts se numește Oaia Albă în turma neagră – politica de securitate a României în perioada Războiului Rece și a fost lansată pe piață la ediția Bookfest de la București, din urmă cu trei luni.

Tot cu două cărți vine în fața publicului din Chișinău și editura Humanitas, care a pregătit de la ora 14 două întâlniri cu doi jurnaliști de calibru, Vitalie Ciobanu și Marian Voicu, care vor vorbi despre volumul colectiv Vin rușii, dar și despre Matrioșka mincinoșilor. Fake news, manipulare, populism, volum semnat de Marian Voicu. Ambele volume tratează probleme extrem de actuale pentru întreaga lume, fenomenul știrilor false fiind strâns legat de creșterea propagandei de proveniență rusească.

 

Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău va putea fi vizitat zilnic între 10:00 – 20:00.

 

Intrarea va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia.

 

Organizatori: Ministerul Culturii, Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Asociația Editorilor din România.

Parteneri media: TVR Moldova, Publika TV, Publika FM, Moldova 1, Teleradio Moldova

 

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă, ajuns anul acesta la ediția a XIII-a. Începând din 2012, Bookfest s-a extins și în alte orașe din România – Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Tîrgu Mureș, Brașov – având și două ediții speciale de Crăciun la București. În 2018, salonul a fost organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, invitatul de onoare fiind Statele Unite al Americii. La edițiile internaționale anterioare țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia, Israel și Suedia.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here