imagesCAS8OTC4Executivul italian va scadea salariile guvernantilor si va ingheta angajarile la stat. De asemeni, va reduce cheltuielile cu administratia locala, dar si cele pentru sanatate.  Sindicatele au anuntat ca vor sprijini masurile de austeritate, atata timp cat nu afecteaza paturile cele mai sarace ale populatiei.
Guvernul Silvio Berlusconi va anunta in aceasta seara un plan de restrangere a cheltuielilor bugetare ce urmeaza sa se desfasoare pe urmatorii doi ani, cu scopul economisirii a 24 de miliarde de euro, conform agentiei Reuters, care a consultat proiectul executivului italian.

Conform acestui plan, angajarile in sectorul public vor fi limitate la doar 20% din posturile ce vor deveni vacante in perioada 2011-2013. Salariile guvernantilor si cele ale functionarilor cu venituri mari vor fi reduse. De asemeni, autoritatile regionale si municipale vor primi, per total, un buget cu doua miliarde mai mic in 2011 fata de 2010, iar in 2013 –  un buget redus cu 3,8 miliarde de euro. Nici domeniul sanatatii nu va fi scutit de reduceri, bugetul alocat acestui sector urmand sa fie redus cu 0,4 miliarde anul viitor si cu 1,1 miliarde in 2012.

Guvernul italian ar urma sa mai anunte ca cei care in principiu se puteau pensiona in a doua jumatate a lui 2011 vor fi nevoiti salucreze inca sase luni in plus.

Guvernul nu va creste, insa, nivelul taxelor, a dat asigurari purtatorul de cuvant al guvernului italian, Paolo Bonaiuti: „Nu vom baga mana in buzunarele italienilior” – a insistat Bonaiuti.

Pentru a reduce evaziunea fiscala, guvernul italian intentioneaza sa interzica utilizarea de fonduri cash in tranzactii ce depasesc suma de 5.000 de euro, micsorand pragul de la suma de 12.500 de euro.

Guvernul italian intentioneaza ca, prin aceste masuri, sa reduca deficitul bugetar la 3% din PIB pana in 2012, pragul acceptat, in principiu, de Uniunea Europeana. Taierile de deficit ar totaliza 1,6% din PIB-ul Italiei dupa ce anul trecut Roma a inregistrat un deficit de 5,3% (sub media europeana). Planul este adoptat dupa ce piata a dat semne de ingrijorare referitoare la regiunile periferice ale zonei euro.

Sindicatele italiene au anuntat ca vor sprijini masurile guvernului, atata vreme cat nu vor lovi in paturile cele mai sarace ale populatiei. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here