imagesCAK42K1XPrimarul Iasiului, Gheorghe Nichita, si ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, au semnat joi trei contracte privind proiecte de infrastructura in valoare de 60 milioane de euro, fondurile fiind asigurate prin Programul Operational Regional (POR).”Sunt trei proiecte din cele opt, cate sunt in planul integrat de dezvoltare a polului de crestere Iasi, care este primul plan integrat aprobat in Romania, inclusiv cu proiectele de rezerva. Unul din proiectele semnate astazi, realizarea pasajului Octav Bancila, este munca a cinci ani de zile. Am incercat sa obtin finantare si am scris proiectul de trei ori pana acum in functie de tipul de finantare. Din pacate, pana acum nu au putut fi accesati bani”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a precizat ca acordurile de finantare reprezinta primele contracte semnate in cadrul axei I a POR, axa unde sunt disponibile fonduri pentru sapte poli de crestere din tara, Iasiului fiindu-i alocata o suma totala de peste 111 milioane de euro.

„Sunt bani extrem de importanti care ajung in comunitate pentru a finanta proiecte de care Iasiul are nevoie. Noi ne-am propus, la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, contractarea, pana la finalul acestui an, a trei miliarde euro din cele 4,3 miliarde cat are POR, iar pana la mijlocul anului urmator sa contractam intreaga suma”, a spus Elena Udrea, adaugand ca suma de care beneficiaza Iasiul va ajuta la rezolvarea unor probleme ce tin de infrastructura orasului.

Toate cele trei proiecte care beneficiaza de finantare europeana prevad investitii in infrastructura. Pasajul rutier si pietonal „Octav Bancila”, care va fi construit deasupra caii ferate, va asigura interconectarea a doua cartiere periferice, totodata urmand a fi refacute cel putin zece strazi, valoarea totala a proiectului fiind de 87,8 milioane lei.

Un alt proiect prevede refacerea principalelor bulevarde din axa de transport est-vest a orasului, construirea unui pasaj subteran, reabilitarea liniei de tramvai si reabilitarea spatiilor pietonale si verzi aferente strazilor care vor fi modernizate. Valoarea totala a proiectului se ridica la peste 90 de milioane de lei.

Alte 91 de milioane de lei vor fi utilizate pentru modernizarea infrastructurii din centrul istoric. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here