Cele mai avansate bisturie din lume vor fi fabricate incepand de marti, 14 septembrie 2010, in Romania, la Orastie. IC Medical Inc, unul dintre cei mai renumiti producatori de aparatura electro-chirurgicala la nivel mondial, inaugureaza o hala de asamblare pe platforma industriala Chimica – Chimsport, ca urmare a semnarii unui contract de colaborare cu Chimica Orastie. 
“Incheierea acordului de lucru a presupus in prealabil o evaluare atenta din partea IC Medical a capacitatilor societatii Chimica Orastie de a raspunde exigentelor sale. Suntem mandri ca profesionalismul nostru a condus la concretizarea acestei colaborari, extrem de importanta pentru compania noastra”, a declarat Remus Bolba, director general Chimica Orastie.
Astfel, Chimica Orastie, unul dintre cei mai experimentati si competitivi producatori romani de mase plastice, va furniza catre IC Medical componentele de plastic necesare pentru fabricarea de bisturie cu radio-frecventa, un produs dezvoltat de compania americana. Ulterior, componentele vor fi asamblate chiar pe platforma fabricii din Orastie, in incinta noii hale, si isi vor continua drumul catre mii de spitale din Europa, Africa, Rusia si Orientul Mijlociu.
„Am gasit in Chimica Orastie un partener de nadejde, cu care suntem convinsi ca vom putea colabora excelent. Intentia cu care pornim la drum de ambele parti este aceea de a extinde pe viitor acest contract”, au afirmat reprezentantii IC Medical.
Valoarea contractului dintre cele doua companii se ridica la circa 1,5 milioane de euro anual, iar inaugurarea noii hale de asamblare a dat nastere la circa 150 de noi locuri de munca. Prima investitie de acest gen din Europa, fabricarea bisturielor constituie doar primul pas in planul colaborarii dintre cele doua companii, care intentioneaza ca pe viitor sa produca la Orastie si alte instrumente chirurgicale.
La deschiderea oficiala a noului punct de lucru a participat si primarul municipiului Orastie, Alexandru Munteanu, care a declarat: “intr-o perioada atat de dificila din punct de vedere economic, iata ca inca se pot contura parteneriate de afaceri care sa creeze locuri de munca si stabilitate in orasul nostru. Misiunea atragerii de investitori straini in aceasta zona nu este una usoara, de aceea ne bucura colaborarea dintre Chimica si IC Medical. Le urez mult succes celor doua companii!”. 
Bisturiul cu radio-frecventa, denumit si “bisturiul hi-tech”, a fost inventat de un roman – inginerul Ioan Cosmescu, un hunedorean stabilit in SUA in 1983, care este de altfel si fondatorul companiei americane IC Medical.
~
Pe platforma industriala din Orastie activeaza in prezent firmele Chimica si Chimsport, ambele specializate in productia de mase plastice pentru clienti locali si internationali. infiintata in anul 1938, Chimica numara in prezent 425 de angajati si produce in principal repere injectate din material plastic si matrite de injectie pentru industria auto, fiind unul dintre furnizorii TIER 2 principali de piese si componente auto din plastic pentru Dacia Groupe Renault.
La randul sau, Chimsport s-a desprins din societatea Chimica in anul 1999, functionand ca producator  de clapari de schi pentru Salomon si roti de bicicleta pentru marca Mavic. intreaga productie a Chimsport merge catre export.
Chimica Orastie – profil de companie –

Compania Chimica Orastie a fost infiintata in anul 1938, sub numele de „Statia de incercare Astra”, avand un profil metalurgic, diferit de cel din prezent. Daca la inceputurile sale Chimica era o uzina metalurgica, in decursul timpului societatea a dezvoltat activitati noi, tot mai complexe. 
incepand cu 1951, societatea a devenit „Fabrica Chimica nr. 14 Orastie”, ocazie cu care s-a facut trecerea la profilul actual al firmei, adica producerea de repere injectate din material plastic.
insa momentul cel mai important a fost anul 1960, cand societatea a demarat propriu-zis activitatea de productie a maselor plastice si a matritelor necesare in acest domeniu. in perioada 1961–1972, societatea face primii pasi in industria auto, devenind furnizor de repere injectate din material plastic pentru autoturismele Dacia ale Uzinei de Automobile Pitesti. De altfel, Chimica a ramas pana in ziua de astazi furnizor important al renumitei fabrici de automobile.
Pana in 1991, expertiza companiei ca furnizor al domeniului auto s-a largit in mod continuu prin noi contracte pentru autoturismele ARO fabricate la Campulung Muscel, OLTCIT fabricate la Craiova, dar si pentru autocamioanele ROMAN si tractoarele fabricate la Brasov.
Dupa o serie de schimbari de nume („Fabrica Chimica Orastie”, „Uzina Chimica Orastie”, „intreprinderea Chimica Orastie”, „Plastor Orastie”), in 1992 societatea devine CHIMICA ORa?TIE, asa cum se numeste si in prezent.
Privatizarea companiei a fost finalizata in anul 1996, moment in care investitii importante au demarat in cadrul societatii. Accentul pe retehnologizare, prin achizitia de masini noi, cu performante tehnice superioare, specializarea personalului, dotarea sectiei de matriterie cu masini de prelucrat metale performante, cu proiectare asistata pe calculator – sunt doar cateva dintre eforturile de modernizare a Chimica Orastie.
Datorita acestora, in prezent Chimica Orastie este unul dintre cei mai experimentati si competitivi producatori romani de mase plastice, detinand certificate de calitate internationale care ii dovedesc competentele (Certificat ISO 9001/2008; Certificat ISO 14001/ 2004; Certificat ISO TS 16949/ 2002).
Chimica Orastie este listata la Bursa de Valori Bucuresti, categoria III-R, cu simbolul CHII. in 2009, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 41.711.524 RON (circa 10 milioane euro). Chimica numara in prezent 425 de angajati si produce in principal repere injectate din material plastic si matrite de injectie pentru industria auto, fiind unul dintre furnizorii TIER 2 principali de piese si componente auto din plastic pentru Dacia Groupe Renault. 

Mai multe informatii despre Chimica Orastie puteti gasi pe www.chimica.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here