imagesCAKJ1BVYAproximativ 60 de persoane de etnie roma au protestat, luni, in fata Ambasadei Frantei la Bucuresti, fata de „repatrierile voluntare” efectuate de statul francez, ei purtand tricouri albe inscriptionate „rom pakivalo” (rom respectabil-n.r.). Protestatarii au aruncat, intr-un tomberon adus in perimetrul rezervat manifestarii, sticle de vin, conserve cu alimente, produse de panificatie, cosmetice, apa imbuteliata si cartele de telefonie mobila, toate produse in Franta.

Totodata, Iulian Stoian, directorul Aliantei Civice a Romilor, si-a pus pe fata o poza cu o caricatura reprezentandu-l pe presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si, aruncand pe jos volume in miniatura ale „Drepturilor fundamentale ale omului in Uniunea Europeana”, a calcat pe acestea. El a vrut sa transmita modul in care Sarkozy incalca dreptul la libera circulatie a romilor, care, potrivit si unei pancarde afisate de protestatari, „sunt si ei cetateni europeni”.

La finalul protestului, romii au fluturat in aer garoafe albe si au scandat „Libertate!” si „Stop amprentarilor!”. Potrivit reprezentantilor Aliantei Civice a Romilor, protestul a fost menit sa arate solidaritatea romilor din Romania cu zecile de mii de persoane care au protestat, in week-end, fata de politicile de repartiere ale Guvernului francez.

Totodata, acestia au vrut sa protesteze fata de lipsa de reactie a Guvernului roman in legatura cu acest subiect, cerandu-le guvernantilor „mai multe fonduri si mai multa vointa politica” pentru integrarea sociala a romilor.

„Astazi sunt romii, maine pot fi alte grupuri minoritare – evreii sau homosexualii. Noi nu vrem sa se mai intample asa ceva”, a spus unul dintre protestatari.

Alianta Civica a Romilor din Romania a organizat, luni, protestul simultan ca reactie la summitului organizat de presedintele francez Nicholas Sarkozy la Paris.

Cei aproximativ 60 de protestatari din Bucuresti au scandat: „Libertate. Egalitate!”, „Stop expulzarilor!”. Totodata, ei au purtat pancarde pe care au scris „Stop Sarkozy”, „Summit of shame”, „Stop amprentarilor”, fluturand foi A4 cu imagini ale unor amprente.

Manifestatiile de sambata din Franta impotriva politicii de securitate a Guvernului lui Nicolas Sarkozy, in special a politicii de expulzare a romilor, au reunit peste 77.000 de persoane potrivit Ministerului de Interne, sau cel putin 100.000 conform organizatorilor, relata, sambata, AFP.

La Paris, mitingul a reunit 12.000 de manifestanti potrivit politiei, insa 50.000 conform organizatorilor.

Cateva sute de romi au fost repatriati in Romania si Bulgaria, in luna august, dupa inasprirea politicii de securitate a guvernului francez, care a atras numeroase critici pe plan intern si international.

Luna trecuta, Parisul a procedat la expulzarea a 979 de romani si bulgari si la desfiintarea a apoximativ 100 de tabere ilegale. De la inceputul anului, au fost expulzati, in total, peste 8.000 de romani si bulgari.

Analiza preliminara a CE despre romi arata ca, „atunci cand se decide expulzarea, legislatia franceza nu se refera explicit la obligatia de a examina toate circumstantele individuale”, asa cum prevede legislatia europeana, acesta fiind doar unul dintre semnele de intrebare ale CE privind Franta. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here