Untitled-5Pe langa libera circulatie si accesul liber la munca in orice stat european, intrarea Romaniei in UE permite romanilor sa primeasca si oricare dintre prestatiile sociale acordate de statele comunitare. De exemplu, in cazul pensiei, se iau in considerare si perioadele lucrate in oricare tara membra UE, iar in cazul ajutorului de somaj, acesta se poate acorda in tara de resedinta, indiferent de statul in care a fost castigat dreptul. Conditia primordiala pentru a primi aceste prestatii este, insa, sa fi lucrat in baza unui contract legal de munca.

Ministerul Muncii a publicat un ghid al tuturor prestatiilor sociale de care beneficiaza oricare cetatean european, indiferent de tara in care locuieste sau lucreaza.
 
Acesta contine informatii despre cum se calculeaza pensia in cazul in care persoana in cauza a lucrat in mai multe tari sau ce drepturi are in cazul unor accidente de munca, precum si modalitati prin care poate beneficia de indemnizatia de maternitate.
 
Intr-o perioada caracterizata de un somaj ridicat la nivel european si in care multi romani care lucrau in strainatate si-au pierdut locurile de munca, este important de stiut ca ajutorul de somaj se calculeaza in functie de perioadele de cotizare din statele membre in care ati lucrat sau ca puteti primi indemnizatia chiar daca plecati intr-o alta tara pentru a cauta un alt loc de munca.
 
De exemplu, potrivit dispozitiilor comunitare, daca doriti sa va cautati un loc de munca in alt stat decat cel in care primiti prestatiile de somaj, puteti, in anumite conditii, sa exportati aceste prestatii pentru o perioada limitata.
 
Conditiile sunt sa anuntati serviciile de ocupare din tara in care primiti ajutorul de somaj, precum si pe cele din tara in care va cautati un loc de munca.
 
Veti avea, astfel, dreptul sa primiti prestatiile de somaj timp de trei luni de la data la care ati incetat sa fiti la dispoziția serviciilor de ocupare a fortei de munca din statul din care ati plecat.  Aceasta perioada se poate prelungi, in anumite conditii, pana la maximum sase luni.
 
In cazul in care nu reusiti sa va gasiti un loc de munca, trebuie sa va intoarceti inainte de expirarea acestei perioade, in caz contrar pierzand somajul pentru perioada ramasa.
 
In cazul pensiei, indiferent daca ati lucrat in mai multe tari, perioadele de contributie se cumuleaza si in final se acorda pensia pentru toti anii lucrati.
 
Fiecare tara unde o persoana a fost asigurata timp de un an sau mai mult va trebui sa acorde o pensie de batranete in momentul cand lucratorul atinge varsta pensionarii. De exemplu, daca ati muncit in trei state, veti obtine trei pensii de batranete diferite atunci cand veti atinge varsta pensionarii, cu conditia ca in fiecare tara sa fi contribuit la sistemul de asigurari sociale cel putin un an.
 
Totodata, pensia se va acorda acolo unde veti avea domiciliul la batranete, in oricare tara din UE sau din Spatiul Economic European.
 
Pe acelasi subiect citeste si Pensii europene pentru romanii care au muncit in strainatate
 
Mai multe detalii despre prestatiile sociale la care ai dreptul daca muncesti in strainatate gasiti pe site-ul Ministerului Muncii. (Incont.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here