In perioada de boom a pietei imobiliare, in Romania au intrat multi investitori dornici sa profite de situatie si sa adune profituri mari in timp cat mai scurt. Probleme cauzate atat de finantarea bancara greoaie si destul de scumpa, dar si de nesiguranta clientilor, ambele cauzate de criza economica i-au indepartat pe multi dintre acestia, iar impasul actual nu poate fi depasit decat de firmele care au ramas pe piata dovedind faptul ca nu urmaresc specularea unui moment, ci sa faca afaceri serioase.
Investitorul Romania Invest a intrat pe piata interna in urma cu trei ani si detine deja un portofoliu de circa 750 de apartamente in sapte proiecte din Capitala. Mai mult, dupa realizarea tranzactiilor a fost infiintata Be Igloo, entitatea care se ocupa cu vanzarea apartamentelor, iar activitatea companiei in Romania se va extinde, aceasta fiind interesata sa intre in parteneriate pentru a sprijini dezvoltatorii ramasi fara finantare.
„Romania Invest nu a venit aici sa speculeze un moment optim si apoi sa isi ia jucariile si sa plece. Am ramas si vom continua sa ne derulam activitatea in Romania. Bun, acum e criza, dar nicio criza nu dureaza etern. N-o sa fugim niciodata din fata greutatilor, iar tinta noastra de castig este potrivita vremurilor, nu incercam sa dam lovituri, asa cum nu am incercat nici in perioada exploziva a pietei”, spune Nimrod Zvik, director de marketing al Be Igloo.
Be Igloo vinde majoritatea apartamenteleor cu preturi egale sau uneori mai scazute decat dezvoltatorii proiectelor, precum apartamente cu doua camere, in ansamblul Optima din Titan, la pretul de € 52.000, apartamente cu 3 camere, in ansamblul Ten Blocks Militari, la pretul de €88.400 si studiouri in My Dream Residence, Pipera, cu €57.450 si garsoniere in ansamblul Armonia Titan cu 54.200 €.
Investitii si oportunitati
Ca in orice piata era firesc ca si in Romania sa apara diverse tipuri de investitori. Intai cei speculativi, care au cautat sa scoata bani cat mai rapid si au fost majoritari. Apoi au aparut investitorii medii, ale caror randamente nu sunt la nivelul speculatorilor si de aceea isi permit sa aiba alta atitudine.
„Intai de toate trebuie sa fii serios si sa nu crezi ca le stii pe toate. Pietele difera si dureaza pana cand ajungi sa cunosti situatia. Noi am investit zeci de milioane de euro in Romania si nu avem de gand sa pierdem banii, ci sa-I facem sa produca. Pentru acesta ceea ce oferim trebuie sa se muleze pe conditiile si necesitatile clientilor din Romania. De aceea cautam mereu optiuni pentru a ne tine clientii aproape”, arata Nimrod Zvik.
Reprezentantul Be Igloo considera ca, desi unii jucatori din piata au disparut sau au dificultati majore, oportunitati continua sa existe. „Cei care fac afaceri in imobiliare trebuie sa inteleaga ca nu se mai poate oricum. In primul rand e nevoie de equity si seriozitate. Publicul a simtit rapid nesiguranta si desi cerere latent exista a scazut increderea. De aceea e buna si o curatare a pietei, und ear trebui sa ramana doar cei care stiu cum sa faca afaceri serioase” continua Nimrod Zvik.
Be Igloo este organizatia de vanzari pentru fondul de investitii norvegian Romania Invest, infiintata in februarie 2009. Fondul de investitii are un portofoliu de aproximativ 750 de locuinte in toate zonele din Bucuresti si este in discutii cu mai multi dezvoltatori, pentru achizitia altor apartamente in ansambluri rezidentiale din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here