imagesCAW5NOF7Nordul Europei a fost afectat de furtuni violente in noaptea de luni spre marti, care au provocat moartea a trei persoane in Germania si numeroase pagube materiale in peninsula Scandinava, relateaza presa in editia electronica de marti.Cel putin trei persoane au murit si alte 12 au fost ranite in urma furtunilor violente care au afectat luni seara nord-vestul Germaniei, relateaza site-ul Thelocal.de. Furtunile au provocat pagube in valoare de zeci de milioane de euro.

Majoritatea regiunilor Germaniei au avut parte insa de o vreme calma peste noapte, a anuntat postul de televiziune RTL, in timp ce regiunile estice se asteapta la furtuni puternice marti. La Berlin, aversele asteptate marti vor reusi sa reduca putin temperaturile, ale caror maxime ar putea atinge 30 de grade Celsius, insa de miercuri acestea ar putea urca din nou, potrivit meteorologilor.

„Furtunile se indreapta catre Franta. Acestea ar putea fi insotite si de tornade”, a anuntat serviciul german de meteorologie.

In Suedia, in numai o ora, centrul tarii a fost afectat de incendii, inundatii si o tornada, in noaptea de luni spre marti, potrivit site-ului Thelocal.se.

In orasul Torsby, cativa copaci au fost smulsi din radacini, iar subsolurile unor cladiri au fost inundate. Furtuna s-a domolit in jurul orei locale 02.00 si, potrivit serviciilor de urgenta, nu s-au inregistrat victime, iar drumurile nu au fost inchise.

Serviciul suedez de meteorologie a avertizat ca sunt asteptate furtuni si marti, insotite de descarcari electrice. Acestea vor traversa tara de la vest la est si se vor indrepta catre Finlanda.

Luni insa, Finlanda s-a confruntat cu temperaturi caniculare, de pana la 33,7 grade Celsius in zona de sud, potrivit postului national de televiziune, YLE. Mercurul termometrelor a depasit 25 de grade Celsius chiar si in nordul tarii.

Cea mai ridicata temperatura din Finlanda, 35,9 grade Celsius, a fost inregistrata in 1914, la Turku. Temperaturile de luni au fost insa cele mai ridicate din ultimii 50 de ani. Meteorologii avertizeaza insa ca valul de caldura va continua sa afecteze tara cel putin pana la sfarsitul saptamanii.
In Norvegia, furtuni violente s-au produs marti dimineata in estul tarii, acestea fiind insotite de pana la 1.000 de descarcari electrice intr-o ora, relateaza Norway Post, in editie electronica. Nicio persoana nu a fost insa ranita.

Potrivit politiei, pagubele se limiteaza insa la cativa copaci smulsi din radacini, care au blocat unele strazi. Cateva linii de inalta tensiune au fost, de asemenea, rupte, iar 30.000 de consumatori din cantonul Akershus au ramas fara curent electric in cursul diminetii.

O furtuna puternica a afectat si Danemarca in noaptea de luni spre marti, aceasta fiind insotita de aproximativ 30.000 de descarcari electrice, care au declansat 27 de incendii, relateaza cotidianul Politiken, in editia electronica.

Marti insa, Danemarca se asteapta la temperaturi cuprinse intre 18 si 23 de grade, desi in insula Bornholm din Marea Baltica mercurul termometrelor va depasi 30 de grade. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here