imagesCAR9RLFUPachetul de masuri anti-criza propus de Executivul romanesc a fost ca o loterie. Nici macar guvernantii nu stiau care vor fi cele norocoase si care nu. Au propus un set de masuri care ar fi trebuit sa ajute la redresarea  economiei. Dintre acestea insa, multe au fost continuate si in 2010, dar sumele si asteptarile au scazut simtitor. Nu stim insa daca lipsa banilor sau lipsa increderii a dus la aceasta diminuare.

Programul Prima Casa: fondul din 2010 s-a diminuat cu 300 milioane de euro

Programul guvernamental Prima Casa a fost lansat in 2009. Guvernul alocase pentru intreg anul trecut un miliard de euro. Din aceasta suma insa, romanii au solicitat si primit numai 770 de milioane de euro, care reprezinta 18.600 de garantii. Cifra nu este de neglijat, insa este cu 20% sub asteptarile guvernantilor.

In mai anul trecut, inainte sa lanseze programul destinat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta, guvernantii spuneau ca „garantia statului va fi acordata imediat in caz de neplata a ratelor aferente creditului contractat, fara ca bancile sa fie obligate sa execute garantia”. Dar aceste cuvinte au ramas numai la stadiul de promisiune, caci la aproximativ un an de la lansarea programului, a aparut si prima executare silita.

„A fost o executare silita, de mai multe nu stiu”, a spus pentru REALITATEA.NET, directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Aurel saramet.

Autoritatile s-au hotarat sa continue acest program si in 2010. Daca initial, la finalul Prima Casa 1, Aurel saramet spunea ca fondul de 230 de milioane de euro ramas din banii alocati pentru anul trecut pentru acest program ar putea fi folosit ca supliment pentru suma destinata programului din 2010, guvernantii au hotarat nu numai sa nu aloce si acesti bani dar chiar au micsorat suma pentru 2010. Astfel, prin Prima Casa 2 autoritatile ofera garantii totale de 700 de milioane de euro, ceea ce permite achizitionarea de numai 16.000 de locuinte, cu aproape 3.000 mai putine decat anul trecut.

In cadrul programului Prima Casa 2, autoritatile au adus si doua modificari pentru a „stimula constructia de locuinte noi”. Astfel, au majorat plafonul pentru garantarea locuintelor noi la 70.000 de euro, iar pentru locuintele vechi a ramas la 60.000 de euro. in plus, pentru construirea de locuinte de catre asociatii, constituite din minimum 7 beneficiari se pot acorda garantii guvernamentale in limita unui plafon individual de 75.000 de euro.

Problemele administrative au intarziat insa aplicarea noilor prevederi. Abia la sfarsitul lui iunie, adica la jumatatea anului, au fost publicate in Monitorul Oficial normele care fac posibila achizitionarea de locuinte noi prin cadrul programului Prima Casa 2. Prin urmare, in prima jumatate de an, prin intermediul Prima Casa 2 puteau fi cumparate numai locuinte gata construite.

„Nu erau normele semnate de Guvern, desi erau facute de o luna si jumatate”, a explicat Aurel saramet. “Programul Prima Casa 2 merge aproape in ritmul in care mergea si Prima casa 1, iar ritmul este de 100 de garantii pe zi”, a mai spus presedintele FNGCIMM.

Programul Rabla: 190.000 de vouchere

Unul dintre programele guvernamentale de succes a fost fara doar si poate programul Rabla. Guvernantii au fost nevoiti sa suplimenteze de cateva ori numarul voucherelor existente pe piata. Ultima data au emis o Ordonanta de Urgenta prin care se permitea tipografierea a inca 30.000 de astfel de vouchere, numarul total al acestora ajungand la 190.000.

Presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu din cadrul Ministerului Mediului, Gheorghe Popescu, este convins ca va reusi sa le dea pe toate pana la finalul programului, in noiembrie 2010, in conditiile in care pana la sfarsitul lui iunie au epuizat numarul voucherelor existente in acel moment pe piata.

„190.000 de vouchere. Atata trebuie sa dam in total. Pana acum am dat 158.000 pentru ca 2.000 sunt rezervate pentru persoane juridice. Iar celelalte 30.000 de vouchere abia le tipografiem”, a explicat Gheorghe Popescu.

Programul „Rabla pentru Tractoare” – s-au vandut numai 2% din asteptari

Autoritatile au lansat, pentru prima data, si un program de innoire a parcului auto agricol. Din data de 19 martie 2010, fermierii si-au putut casa tractoarele vechi si cumpara unele noi prin intermediul „Programului Primul Tractor”, un fel de „Rabla” pentru utilajele agricole.

Guvernantii au acordat un plafon de garantare de 50 de milioane de lei la nivelul intregii tari, si maximum 17.000 de lei pentru un tractor. in cifre, aceasta suma reprezinta un numar de 2.941 de tractoare vechi schimbate, daca luam in calcul suma maxima acordata.  Asta in conditiile in care, spuneau autoritatile in momentul lansarii acestui program, ca 73% (129.000 de bucati) din numarul tractoarelor si 75,5% (18.300 de bucati) din numarul de combine au durata de functionare depasita.

Cu toate acestea, la trei luni de la lansarea programului au fost vandute numai 50 de tractoare, adica nici macar 2% din asteptari.

„La tractoare ritmul este mai lent pentru ca acolo discutam de valori mai mari si oricum potentialii cumparatori de tractoare sunt mai mici la numar decat potentialii cumparatori de masini. Sunt vreo 50 de tranctoare vandute pana acum si ne apropiem de 300 de cereri”, a explicat pentru REALITATEA.NET, Gheorghe Popescu. 

Programul Rabla pentru Tractoare este valabil pana la data de 23 noiembrie 2010, iar Gheorghe Popescu a spus ca „este greu de anticipat daca vom reusi sau nu sa acordam tot plafonul de garantare. Este un prim an in care se aplica, este o experienta, vom vedea”, a explicat el. 

Programul „Primul Siloz” : S- au acordat 1.470 de certificate de depozit

Tot pentru dezvoltarea agriculturii din Romania, guvernantii au lansat in august 2009 si programul „Primul Siloz”. Prin intermediul acestuia, fermierii pot lua credit de la banci cu ajutorul unor certificate de garantare eliberate de depozitarii la care hotarasc sa isi depuna marfa.  

Creditele agricultorilor sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural, care are la dispozitie 42 de milioane de lei.

Pana la finalul lui iunie 2010, au fost acordate 1.470 de certificate de depozit, iar reprezentantii Fondului nu aveau o centralizare prin care sa reiasa cat la suta din capacitatea tarii reprezinta acestea.

Cert este ca programul a functionat normal pana acum. „Nu am platit niciun certificat de depozit” a spus directorul general al Fondului, Veronica Toncea.

Programul „Renasterea Satului Romanesc – 10 case pentru specialisti” – cererea e mare, dar constructiile intarzie

Intentia Guvernului era ca fiecare autoritate locala din mediul rural sa poata solicita construirea a cate 10 case pentru specialistii care profeseaza in localitatile respective. Potrivit Ordonantei de Guvern, se pot construi locuinte cu doua camere, in valoare de 30.000 de euro si de trei camere cu 35.000 de euro. Scopul acestui program este si de a construi 25.000 de locuinte unifamiliale in mediul rural.

Potrivit reprezentatilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, „la nivelul intregii tari sunt inregistrate 14.841 solicitari pentru Programul “Renasterea satului romanesc – 10 case pentru specialisti”. Cele mai multe cereri sunt in judetele: Iasi – 917 solicitari, Timis – 768 solicitari, Constanta – 535 solicitari, Bihor – 514 solicitari, iar cele mai putine sunt in: Satu Mare – 80 solicitari, Hunedoara – 129 solicitari, Dambovita – 192 solicitari, Arad – 206 solicitari si Teleorman – 212 solicitari”

Cifra solicitata reprezinta numai 59% din asteptarile guvernantilor, si chiar si in aceste conditii, constructiile inca nu au inceput.

„Nu au inceput lucrarile de executie a caselor. in aceasta perioada se deruleaza procedurile premergatoare (intocmirea documentatiei tehnice si avizarea acestora) stadiului de constructie”, au explicat pentru REALITATEA.NET, reprezentatii Ministerului Dezvoltarii.

Reabilitarea energetica a cladirilor de locuit – mai putine apartamente reabilitate in 2010 decat in 2009

Programul National multianual privind cresterea performantei energetice la blocurile de locuinte a avut, in 2009, o valoare de 360 de milioane de lei, din care 200 de milioane credite de angajament.

„Din aceste fonduri s-au demarat lucrari de executie pentru 49.382 apartamente. Din aceastea la 24.834 de apartamente lucrarile au fost finalizate”, au spus reprezentatii Ministerului dezvoltarii, institutia care a implementat programul.

Sumele aferente anului 2010 din cadrul acestui program sunt de 300 de milioane de lei, din care 150 de milioane credite bugetare. intrucat cifra totala este mai mica cu 60 de milioane de lei, si numarul apartamentelor reabilitate va fi mai mic.

„Pana la finele anului 2010, se vor finaliza lucrarile de executie la circa 17.000 de apartamente si se vor demara lucrarile de executie pentru  circa  25.000 apartamente”, asu spus reprezetnatii Ministerului.

Vanzarea locuintelor ANL pentru tineri – numai 11 locuinte au fost cumparate

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care prevedea reducerea de la 3 ani la 1 an a termenului dupa care chiriasii ANL pot opta pentru cumpararea locuintelor construite prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte. Aceasta masura a fost luata cu scopul de a construi noi locuinte cu banii stransi din vanzarea celor vechi. Guvernantii au estimat atragerea al buget a unei sume de aproxiamtiv 500 de milioane de euro prin vanzarea a 22.000 de locuinte.

Calculele lor nu se potrivesc insa cu realitatea. „in anul 2009 si in prima jumatate a lui 2010 s-au vandut 11 locuinte construite prin Programul Locuinte pentru tineri, in urmatoarele judete: Vaslui (1), Ialomita (1), Hunedoara (1), Dambovita (3) si Buzau (5)”, au anuntat reprezentantii Ministerului dezvoltarii.

Pe langa toate acestea, Guvernul si-a mai propus sa relanseze economia si prin investitii publice. Potrivit programului, in 2010 s-au alocat cei mai multi bani din istoria de dupa 1989 pentru investitii. Printre investitiile prioritate sunt, potrivit autoritatilor, cele in infrastructura de sanatate si de agricultura, in infrastructura energetica, pentru constructia de locuinte sociale pentru tineri, in invatamantul preuniversitar, in infrastructura culturala si sportiva, in spatiul rural si pentru inzestrarea armatei.

De asemenea, Guvernul si-a propus sa incurajeze investitiile prin neimpozitarea profitului reinvestit si sa sprijine firmele care angajeaza someri pe locuri de munca nou-create prin scutirea de la plata CAS-ului. in plus, Guvernul a mai promis ca ofera garantii guvernamentale pentru beneficiarii proiectelor finantate din fonduri structurale in domenii prioritare pentru economia romaneasca.

Toate aceste masuri ar fi trebuit sa ajute la rederesarea economiei romanesti, in realitate insa, ele au creat un gol mai mare in visteria statului. Daca anul tercut Guvernul Boc anunta ca aceste masuri vor fi suficiente pentru revenire, anul acesta si-a dat seama ca nu este asa. si pentru a evita un colaps financiar si contractarea unui nou iprumut de la organizatii internationale, a ales sa scada salariile bugetarilor cu 25% si sa majoreze TVA-ul cu 5 procente. (Sursa: realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here