imagesCAEPP7K1Alimentele se vor scumpi cu inca 7-8% ca urmare a ploilor din ultima perioada, care au afectat sute de hectare de culturi, pe langa majorarea determinata de cresterea TVA de la 19% la 24%, potrivit federatiei AGROSTAR. „In urmatoarele saptamani vom asista la o scumpire a produselor agricole cu pana la 8% din cauza faptului ca sute de hectare cu diferite culturi au fost compromise. La aceasta catastrofa naturala se adauga lipsa subventiilor pentru acest an, dar si faptul ca agricultorii ale caror culturi au fost afectate de ploi nu vor primi nicio despagubire, pentru ca legea 381 care reglementa acordarea de despagubiri in caz de calamitati a fost abrogata la inceputul acestui an si nu exista niciun act normativ care sa o inlocuiasca”, a declarat intr-un comunicat Niculae stefan, presedintele AGROSTAR.

El mentioneaza ca, in aceste conditii, agricultorii sunt lipsiti de orice resursa financiara pentru campania agricola din toamna, ceea ce inseamna ca vor fi afectate si productiile de anul viitor, astfel ca agricultura nu va putea contribui la relansarea economica a Romaniei.

„Vom sustine economiile altor state prin importuri masive de produse agroalimentare. AGROSTAR cere ministrului agriculturii, Mihail Dumitru, pe care nu l-am vazut deloc in teren, in ultima saptamana de cand situatia s-a agravat, sa iasa din biroul sau confortabil, sa mearga sa vada situatia din teren si sa gaseasca solutii. Ministrul Agriculturii continua sa se poarte ca si cand nu are nicio legatura cu acest sector. Ar trebui sa plece pentru ca a dat masura incompetentei atat el, cat si intreaga sa echipa”, a adaugat Stefan.

Federatia AGROSTAR, cea mai mare organizatie sindicala din domeniul agricol, a fost infiintata in 1990 si numara peste 38.000 de membri, avand in componenta sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura campului, avicultura, viticultura, horticultura, sindicate ale producatorilor si fermierilor). (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here