images[2]Peste 160 de localitati din 22 de judete au fost inundate, in ultimele 24 de ore, iar aproape 900 de persoane au fost evacuate din case, in vreme ce peste 2.800 de angajati ai MAI si ai altor structuri au intervenit pentru salvarea persoanelor si limitarea pagubelor, informeaza IGSU.
Judetele afectate in ultimele 24 de ore de inundatii au fost Alba, Bacau, Botosani, Brasov, Caras-Severin, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Harghita, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Suceava, Tulcea, Vaslui si Vrancea, se arata intr-un comunicat de presa de joi al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

Echipele de interventie au evacuat aproape 900 de persoane , in intervalul mentionat, apele distrugand si o locuinta si afectand alte aproape 300.

Peste 3.200 de gospodarii, anexe, curti si gradini au fost inundate, precum si aproape 18.000 de hectare de pasuni si fanete, aproape 15.000 de hectare de teren arabil, aproape 5.000 de hectare de paduri, 16 obiective socio-economice, sase drumuri nationale, opt drumuri judetene si noua drumuri comunale.

In plus, viitura a facut ca sase poduri si 78 de podete sa devina impracticabile, iar peste 300 de fantani au fost colmatate.

Pentru limitarea pagubelor si salvarea vietilor omenesti au intervenit peste 2.800 de angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), ai Ministerului Apararii Nationale (MApN) si ai altor structuri.

Acestia au actionat cu peste 400 de mijloace de interventie, dintre care 216 din dotarea inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta.

Raul Siret a atins in cursul diminetii de joi debite maxime in zona localitatii Pascani, iar viitura se indreapta spre localitatea Nicolae Balcescu, unde hidrologii estimeaza ca va ajunge vineri dimineata.

In ceea ce priveste debitele Dunarii, acestea sunt foarte apropiate de nivelul atins in 2006, pe sectoarele din dreptul localitatilor Braila – Galati – Tulcea si Delta Dunarii.

In continuare, aceste debite sunt in crestere, pe sectorul Braila-Galati, iar pe raul Siret se creeaza efectul de remuu (apa din Dunare urca pe cursul Siretului) pe o lungime de 25 de kilometri.

Viitura de pe Prut, venita din Ucraina, a trecut de Oroftiana. Momentan, debitul Prutului, la statia Radauti Prut, este in crestere, respectiv de 2.130 de metri cubi pe secunda. Acest debit este preluat in acumularea Stanca Costesti, unde s-a adunat un volum de peste 300 de milioane de metri cubi de apa.

Meterologii au prelungit avertizarea Cod galben de ploi, noua atentionare emisa joi dimineata fiind valabila pentru Moldova, nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, precum si zona Carpatilor Orientali, pana vineri la ora 9.00. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here