images[3]Miercuri, FMI decide cand ne va trimite urmatoarea transa din imprumut, aproximativ 850 de milioane de euro. Dar pana atunci, toate masurile de austeritate luate de guvern trebuie sa intre in vigoare. Daca taierea salariilor cu 25% si cresterea TVA cu 5% nu sunt promulgate, tara noastra risca sa piarda banii de care acum are atata nevoie.

Parlamentarii analizeaza legile propuse de executiv, din care au decis deja sa elimine articolele declarate neconstitutionale.

Raportul prin care se elimina articolul referitor la reducerea pensiilor cu 15% a fost votat marti de plenul Parlamentului, cu 321 voturi „pentru” si 2 „impotriva”.

De asemenea, senatorii si deputatii au aprobat raportul la legea recalcularii pensiilor, din care Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala prevederea referiroare la pensiile magistratilor. Acest document a fost adoptat de plen cu 323 „pentru”, 24 „impotriva” si 3 abtineri.

Si social-democratii, si liberalii sustineau luni dimineata ca articolele declarate neconstitutionale trebuie discutate de fiecare camera in parte. Ceea ce ar fi amanat aplicarea lor si cu cateva saptamani.

Spre amiaza, insa, s-au razgandit. Adica, au cazut cu totii de acord sa grabeasca lucrurile.

Tot luni, Curtea Constitutitutionala si-a motivat decizia prin care ne anunta ca reducerea pensiilor cu 15% incalca legea fundamentala: „Dreptul la pensie este un drept preconstituit inca din perioada activa a vietii individului, acesta fiind obligat prin lege sa contribuie la bugetul asigurarilor sociale de stat.”

In tot acest timp, social-democratii lucreaza la o noua motiune de cenzura. Nu o vor depune decat cu o conditie: „236 de semnaturi care sa ne permita nu doar sa introducem si sa discutam motiunea de cenzura, ci sa treaca aceasta motiune de cenzura”, a declarat Victor Ponta.

Liberalii au anuntat ca vor semna motiunea doar daca va fi incriminata si cresterea TVA la 24%. Chiar si asa, social-democratii mai au nevoie de peste 20 de semnaturi de la parlamentarii puterii. (Sursa: incont.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here