imagesCAA88K0KPerspectivele redresarii economice s-ar putea complica din cauza accentuarii riscurilor privind realizarea obiectivelor politicilor fiscale si a veniturilor publice, precum si a incertitudinilor legate de economia externa in conditiile tensiunilor induse de Grecia, potrivit BNR. „Prognoza actualizata releva perspectiva continuarii dezinflatiei, dar si o relativa accentuare a riscurilor de provenienta interna asociate realizarii obiectivelor politicilor fiscala si a veniturilor in sectorul public, precum si a incertitudinilor privind evolutia mediului economic extern in conditiile recentelor tensiuni induse de criza finantelor publice din Grecia. Acesti factori ar putea complica perspectivele redresarii economiei romanesti”, se arata in comunicatul detaliat transmis de Consiliul de Administratie BNR dupa sedinta de politica monetara.

FMI a anuntat inainte de inceperea discutiilor privind a patra evaluare a acordului Stand-by, ca a modificat prognoza de crestere economica a Romaniei in acest an de la 1,3% la 0,8%.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, luni, ca una dintre analizele discutate cu echipa FMI prezenta la Bucuresti indica scaderea economiei si in acest an, precizand insa ca nu a fost inca stabilita o estimare finala.

Banca centrala noteaza ca analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici releva continuarea procesului de dezinflatie si a dinamicii anuale ascendente a exporturilor, precum si mentinerea deficitului de cont curent la niveluri sustenabile.

In acelasi timp, se constata persistenta atat a deficitului de cerere agregata, cat si a scaderii in termeni anuali a creditului acordat sectorului privat.

Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 4,2% in martie de la 4,47% in luna precedenta, revenind astfel in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei, de 3,5% plus minus un punct procentual, in special ca efect al evolutiei favorabile a preturilor alimentare, pe fondul volatilitatii relativ reduse a cursului de schimb al leului.

„In plan monetar este de consemnat continuarea trendului descendent al ratelor medii ale dobanzilor pe diferite segmente ale pietei financiare interne, ca efect al reducerilor succesive ale ratei dobanzii de politica monetara si al imbunatatirii lichiditatii din sistemul bancar, procesul de ajustare a ratelor dobanzilor practicate de institutiile de credit fata de clientii non-bancari continuand”, se mai spune in comunicatul bancii centrale.

Conduita politicii monetare a vizat asigurarea unui ansamblu de conditii monetare reale in sens larg adecvate atat convergentei ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu, cat si revitalizarii sustenabile a procesului de creditare a economiei romanesti, mentioneaza BNR.

In acest context, CA al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la minimul istoric de 6,25% pe an, si mentinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%.

Reducerea dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an este aplicabila incepand de miercuri, 5 mai.

Totodata, banca centrala a reiterat ca urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

CA al BNR reafirma ca respectarea in continuare a obiectivelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale este de natura sa faciliteze consecventa mix-ului de politici macroeconomice, esentiala pentru asigurarea unui proces de dezinflatie sustenabil, mentinerea stabilitatii financiare si relansarea durabila a activitatii economice.

BNR reitereaza ca va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

CA al BNR a analizat si aprobat marti si raportul trimestrial asupra inflatiei, document ce va fi prezentat joi, 6 mai, intr-o conferinta de presa.

Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 30 iunie.

De la inceputul anului CA al BNR s-a intalnit in cadrul a patru sedinte de politica monetara si a decis reducerea dobanzii cu 1,75 puncte procentuale, de la 8% la nivelul minim istoric de 6,25%. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here