imagesCABSL6A3Guvernul si misiunea FMI discuta mai multe variante, inclusiv poesibile majorari de taxe, dar nu exista o propunere privind cresterea TVA de la 19% la 25%, a declarat marti ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. „Se discuta mai multe variante. S-au discutat si ieri si alaltaieri”, a afirmat Vladescu intrebat daca FMI a cerut majorarea cotei unice la 20% si a TVA la 25%.

El a negat insa ca ar fi fost propusa cresterea TVA de la 19% la 25%.

Surse guvernamentale au declarat pentru Gandul ca Fondul propune o cota unica in urcare de la 16% la 20% si o TVA de 24%.

„Reprezentantii FMI sunt foarte inflexibili si nu vor sa accepte nicio alta solutie pentru scaderea deficitului. Nu mai au incredere in nicio alta masura care le-a fost propusa la negocieri. Vor sa creasca si cota unica si TVA incepand de maine, nu de anul viitor”, au spus sursele citate, potrivit „Gandul”.

Desi ministrii care au negociat cu Fondul au prezentat din nou scheme de reducere in sectorul bugetar si solutii de genul concediul fara plata pentru angajatii la stat, reprezentantii FMI nu au fost convinsi ca ele vor fi chiar puse in practica sau ca vor duce la reducerea deficitului din acest an, se arata in materialul publicat de „Gandul”.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca Guvernul are intentia de a desfiinta cota unica de impozitare introducand un impozit lunar de 25% asupra veniturilor de peste 4.000 de lei, de a majora impozitul pe profit la 25% si de a dubla valoarea taxelor si impozitelor locale.

Antonescu a prezentat jurnalistilor un document de lucru privind modificarea Codului Fiscal pe care l-a atribuit Ministerului Finantelor Publice. Documentul prezinta mai multe variante de crestere a impozitului pe profit de la 16% la 25%, respectiv pentru firmele care au avut in anul precedent un profit de 20 de milioane de lei sau 40 de milioane de lei, precum si pentru companiile cu o rata a rentabilitatii mai mare de 9% sau de peste 15%.

Reprezentantii patronatelor considera ca declaratiile privind renuntarea la cota unica sunt mesaje politice si afirma ca adoptarea unei astfel de masuri ar fi „cel mai catastrofal scenariu”, care pus in practica ar alunga investitorii si ar duce la colaps economic.

Ministerul Finantelor Publice a transmis, printr-un comunicat, ca declaratiile lui Antonescu sunt pe moment doar speculatii politice, dar nu a negat explicit ca ar putea fi adoptate astfel de masuri. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here