imagesCA0EU333Ministrii de Finante din Uniunea Europeana (UE) vor prezenta saptamana viitoare un acord referitor la retragerea masurilor de sprijin pentru banci, industrii si piata muncii, printre primii stimuli la care s-ar putea renunta fiind cei destinati sectorului auto. Ministrii de Finante din UE se vor reuni pe 16 martie pentru a discuta in legatura cu problemele financiare ale Greciei si strategiile de retragere a masurilor de stimulare fiscala adoptate la sfarsitul anului 2008 pentru a lupta contra crizei.

„Daca sunt mentinute prea mult timp, aceste masuri pot impiedica procesul de ajustare inter si intra-sectorial, prin distorsionarea preturilor si introducerea de stimuli inadecvati”, se arata in proiectul unei declaratii comune care urmeaza a fi prezentata la aceasta intalnire.

Analistii si politicienii considera ca guvernele UE trebuie sa actioneze cu atentie, in asa fel incat sa mentina stimulii o perioada suficienta pentru a evita franarea relansarii economice, dar sa-i retraga la timp pentru asigurarea controlului deficitului bugetar.

Proiectul de declaratie mentioneaza ca primele masuri la care ar trebui sa se renunte sunt cele privitoare la sectoare precum industria auto, insa dupa ce revenirea economica prinde viteza.

„Acestea ar trebui retrase cat mai curand posibil, avand in vedere cheltuielile bugetare mari pe care le implica si riscurile pe care le prezinta referitoare la alocarea resurselor, competitie si functionalitatea pietei interne”, mentioneaza documentul.

In schimb, va fi permis sprijinul pentru atingerea unor obiective pe termen lung in domeniul tehnologiilor ecologice, cercetarii si dezvoltarii, daca se respecta legislatie UE.

Totodata, ministrii de Finante recomanda ca, incepand cu a doua jumatate a acestui an, guvernele sa renunte la programele de sustinere a pietei muncii prin care companiile sunt incurajate sa pastreze angajatii.

Masurile destinate incurajarii bancilor sa acorde credite companiilor ar putea fi ultimele la care se va renunta, noteaza Reuters.

Comisia Europeana estimeaza ca economia UE va creste cu 0,7% in 2010, dupa o scadere de 4,1% in 2009. Rata somajului este asteptat sa avanseze usor de la nivelul de 9,9% atins in ianuarie. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here