Bucuresti, 11 ianuarie 2009- “Concordatul preventiv, nou introdus in practica in anul 2010, va fi o solutie de protectie impotriva deschiderii procedurii de insolventa de catre creditori cu precadere cu aplicabilitate in cazul firmelor mici si medii; in ceea ce priveste majoritatea firmelor mari, cu datorii catre companii multinationale, cel mai adesea acestea nu vor putea beneficia de noile prevederi, desi legea li se aplica in egala masura, deoarece multinationalele creditoare nu ar fi, la randul lor, avantajate de aceasta procedura. Concordatul preventiv presupune un termen mai lung de solutionare a datoriilor si o intelegere amiabila cu creditori, iar multinationalele fiind in general asigurate impotriva riscului de neplata a clientilor sunt cu mult mai avantajate in cazul declararii insolventei unui <<rau-platnic>>, intrucat isi pot recupera mult mai rapid banii de la asiguratori, avand toate aceste sume deja provizionate”, a aratat Mirela serban, Managing Partner R&M Audit, unul dintre liderii pietei de contabilitate, consultanta fiscala si audit, companie situata pe locul 6, ca cifra de afaceri, in topul national realizat de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR). „in ceea ce priveste firmele mici si medii, din estimarile noastre, peste 60% dintre firmele cu datorii semnificative ar trebui sa apeleze sau vor apela la procedura concordatului preventiv in schimbul insolventei, reusind sa obtina acordul creditorilor”, a adaugat Mirela serban.
Legea 381/2009 privind introducerea concordatului preventiv, aprobata de Parlament la sfarsitul anului trecut, va intra in vigoare la data de 13 ianuarie 2010. La aceasta procedura poate recurge orice debitor care indeplineste o serie de conditii: nu a fost condamnat pentru infractiuni fiscale, nici o procedura de insolventa nu a fost deschisa impotriva sa in ultimii 5 ani etc, pe scurt are „o buna purtare in afaceri”.
Concordatul preventiv este o forma de rezolvare a dificultatilor financiare ale unei companii in vederea continuarii activitatii acesteia. Concordatul preventiv presupune un contract incheiat intre firma cu datorii (debitorul) – pe de o parte – si creditorii care detin cumulat cel putin doua treimi din valoarea creantelor acceptate si necontestate, in baza unei intelegeri amiabile. Contractul de concordat preventiv cuprinde un plan de redresare a intreprinderii aflate in dificultate, care poate include restructurarea conducerii, reducerea personalului, infiintarea sau desfiintarea unor sucursale sau puncte de lucru etc. „in anul 2009 multe firme si-au negociat datoriile si au elaborat planuri de restructurare, deci, cumva, au aplicat un fel de <<concordat preventiv>> propriu. Acum avem si forma legala care aduce in plus protectia, adica daca inainte o firma mergea la zece furnizori <majoritari>> si se intelegea cu ei, iar cu unul singur nu reusea sa ajunga la un punct comun, atunci acela o putea actiona si declansa starea de insolventa/executare…”, a explicat reprezentantul R&M Audit.
 In plus, printre prevederile de baza ale legii se afla posibilitatea ca judecatorul-sindic sa dispuna suspendarea provizorie a executarilor silite impotriva debitorului, precum si faptul ca, pe parcursul contractului de concordat preventiv (care nu poate depasi 18 luni),  debitorul trebuie sa achite minim 50% din datorii, ca urmare a aplicarii planului de redresare. ”De asemenea, comparativ cu procedura insolventei, contractul de concordat preventiv afecteaza cu mult mai putin imaginea si credibilitatea comerciala a firmei cu probleme si, in plus, se bazeza pe o intelegere amiabila cu creditorii”, a precizat Mirela serban.

 

 

 

Proiectul de concordat preventiv este pus in aplicare de un conciliator provizoriu (un practician in insolventa), propus de catre debitor, si numit de catre judecatorul-sindic. Contractul de concordat preventiv se supune constatarii judecatorului-sindic prin incheiere; pentru a face contractul opozabil si creditorilor nesemnatari ai acestuia, contractul trebuie omologat de catre judecatorul sindic, in cazul in care o serie de conditii sunt respectate. 
„Procedura insolventei a fost aplicata adesea abuziv, mai ales in perioada in care valoarea creantelor care permiteau initierea procedurii era de doar 10.000 lei (fata de 30.000 lei in prezent). In schimb, concordatul preventiv protejeaza debitorii, dar nu ofera suficienta protectie creditorilor in cazul in care firmele cu probleme nu isi indeplinesc obligatiile pe care si le asuma prin contractul de concordat preventiv”, a aratat Mirela Serban. Legea prevede posibilitatea introducerii unei actiuni de suspendare a contractului de concordat preventiv in cazul in care se constata incalcarea grava de catre debitor a obligatiilor asumate prin contract, dar defineste aceste incalcari in sensul favorizarii unor creditori, ascunderii sau externalizarii de active etc. „Prin aprobarea suspendarii contractului de concordat preventiv, judecatorul–sindic acorda creditorilor daune-interese, in conditiile dreptului comun. Problema este ca acestia trebuie sa isi recupereze si acesti bani, plus creantele care erau in vigoare la inceputul contractului de concordat. De asemenea, legea nu precizeaza ce se intampla daca la incheierea perioade de concordat preventiv- care poate merge pana la 1 an si jumatate- debitorul nu si-a indeplinit obligatiile, in conditiile in care a beneficiat intre timp de ajutorul si intelegerea creditorilor. Legea este buna pentru firmele aflate in dificultate, insa, pentru a fi echilibrata si a le stimula o data in plus pe acestea sa isi rezolve problemele si sa isi eficientizeze activitatea, ar trebui completata cu prevederi legate de neindeplinirea contractului de concordat preventiv”, a precizat Mirela Serban.

 

***

Despre R&M Audit

Infiintata in anul 2000, compania R&M Audit a devenit lider in solutii fiscale si contabile inteligente, care au la baza competenta in domeniul financiar, completata de o viziune avangardista asupra mediului de business.
R&M Audit ofera servicii de audit, consultanta fiscala si financiara, contabilitate, salarizare, controlling si arhivare.
Cu un portofoliu de peste 200 de clienti, care cumuleaza 300 de puncte de lucru, R&M Audit a avut prilejul de a cunoaste particularitatile companiilor din majoritatea sectoarelor de activitate: agricultura, asigurari, brokeraj, comert, constructii, farmaceutic, fonduri structurale, import-export, IT, media, productie, publicitate, turism etc.
R&M Audit este certificata de Camera Auditorilor Financiari din Romania, Camera Consultantilor Fiscali, precum si de catre Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).  in anul 2008, R&M Audit a urcat pe locul 6 in topul CECCAR  dupa cifra de afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here