images[6]Curtea Constitutionale a respins, luni, cele trei contestatii ale Partidului Social Democrat si ale Partidul Conservator privind desfasurarea alegerilor prezidentiale. „In sedinta din data de 14 decembrie 2009, Curtea Constitutionala, in temeiul art.146 lit.f) din Constitutie, art.2 alin.(2) si art. 24 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, precum si al art.37 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, cu unanimitate de voturi, s-a pronuntat dupa cum urmeaza:

– prin Hotararea nr. 39 din 14 decembrie 2009, a respins cererea de anulare a alegerilor desfasurate in turul doi de scrutin la data de 6 decembrie 2009 pentru functia de Presedinte al Romaniei, formulata de Partidul Social Democrat si Partidul Conservator;

– prin Hotararea nr.40 din 14 decembrie 2009, a respins ca inadmisibile sesizarile formulate de Alianta PSD+PC, Organizatia judeteana Caras-Severin, inregistrate la Biroul Electoral Central si transmise spre solutionare Curtii Constitutionale;

– prin Hotararea nr.41 din 14 decembrie 2009, a respins ca inadmisibila contestatia formulata de Alianta PSD+PC – Arad.

Hotararile sunt definitive si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”, informeaza Biroul de presa al CC.

De asemenea, hotararile se afiseaza pe pagina de Internet a Curtii Constitutionale, la adresa www.ccr.ro, rubrica Alegeri prezidentiale 2009.

PSD a reclamat Curtii Constitutionale fraudarea alegerilor prezidentiale, solicitand anularea scrutinului din 6 decembrie.

Vineri, in urma analizarii documentelor depuse de PSD, Curtea Constitutionala a solicitat BEC reexaminarea buletinelor de vot nule si renumararea acestora.

BEC a constatat ca din buletinele de vot declarate nule un numar de 2.247 sunt valabil exprimate, dintre acestea 1.260 fiind in favoarea lui Traian Basescu, iar 987 de voturi fiind pentru Mircea Geoana, a anuntat, luni, purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, dupa finalizarea reexaminarii.

Potrivit lui Muhulet, din cele 863 de buletine de vot declarate nule in sectiile de votare din strainatate la al doilea tur de scrutin al prezidentialelor, membrii Biroului Electoral pentru sectiile din strainatate au predat la Biroul Electoral Central 861 de buletine de vot nule.

In urma verificarii, membrii BEC a constatat ca 91 dintre acestea erau buletine de vot valabil exprimate pentru Traian Basescu si 19 pentru Mircea Geoana.

Verificarea si renumararea buletinelor de vot declarate nule s-a facut la sediul BEC, in Bucuresti, incepand de vineri seara. Decizia a fost adoptata vineri dupa-amiaza de membrii BEC, dupa ce Biroul a primit precizari din partea Curtii Constitutionale. Curtea a aratat ca este de competenta BEC sa stabileasca modul in care se organizeaza renumararea buletinelor de vot declarate nule.

  (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here