image_125785356754164100_2Gheorghe Dinica, unul dintre cei mai mari actori romani, a murit, marti, la varsta de 75 de ani, la Spitalul Floreasca din Capitala, informeaza surse oficiale. intr-un comunicat de marti al Spitalului de Urgenta Floreasca din Capitala, se preciza ca actorul a fost supus unei interventii de urgenta – „colecistectomie laparoscopica” – sub anestezie generala, operatia fiind facuta de prof. dr. Mircea Beuran.

Conform sursei citate, actorul are „colecistita acuta alitiazica, flegmonoasa, soc septic, disfunctie multipla de organe cu insuficienta respiratorie acuta – suport ventilator, insuficienta cardio-circulatorie – suport inotrop, fibrilatie atriala paroxistica, insuficienta renala cronica acutizata, disfunctie digestiva, disfunctie hepatica”.

Post operator, evolutia starii de sanatate a actorului s-a mentinut „extrem de grava, necesitand masuri de terapie intensiva in vederea corectarii parametrilor functiilor vitale”.

Cu toate eforturile depuse, starea pacientului se mentine extrem de critica, iar pronosticul este rezervat pe termen scurt, mai arata reprezentantii Spitalului de Urgenta Floreasca.

In prima faza, el a avut o infectie la plamanul stang, care s-a extins si la cel drept, actorul fiind diagnosticat cu bronhopneumonie, care s-a complicat.

In 27 octombrie, medicii de la Spitalul de Urgenta Floreasca au constatat, in urma rezultatelor bacteriologice, ca Dinica avea infectie cu stafilococ auriu si candida. Acesta a fost diagnosticat cu bronhopneumonie cu stafilococ auriu si candida, pneumonie bazala stanga in remisie, soc septic si disfunctie multipla la organe.

Gheorghe Dinica: „M-am suit pe scena si parca eram acolo de cand lumea”

Dinica, unul dintre cei mai mari actori romani, a absolvit in 1961 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, la clasa profesoarei Dina Cocea.

„Primul meu rol a fost cu o trupa de amatori de la Posta, iar eu interpretam rolul Locotenentului Stamatescu din spectacolul „Titanic-vals” de Tudor Musatescu. Eram pe scena si parca visam. Nici nu stiam ce se intampla cu mine. La un moment dat, m-au trezit niste aplauze din sala”, isi amintea el.

Gheorghe Dinica a jucat pe scenele Teatrului Mic, Teatrului de Comedie, Teatrului Bulandra, Teatrului National Bucuresti, Teatrului Odeon etc.

In ceea ce priveste cariera sa cinematografica, el a jucat in peste 60 de productii.

A debutat in „Strainul” si au urmat filme precum „Felix si Otilia”, „Un comisar acuza”, „Cu mainile curate”, „Prin cenusa imperiului”, „Secretul lui Bachus”, „Bietul Ioanide”, „Ultima noapte de dragoste”, „Cel mai iubit dintre pamanteni”, „Patul conjugal”, „Patul lui Procust”, „Orient Express”, „Filantropica” etc.

De-a lungul carierei sale, Dinica a lansat mai multe albume muzicale, precum „Cantece de petrecere” si „Cantece de petrecere 2”, in colaborare cu stefan Iordache si Nelu Ploiesteanu, „Romante” si „Parol ca te iubesc”.

Totodata, Dinica a realizat numeroase roluri de televiziune, precum cele din productiile „…escu”, „Trei surori”, „Richard al III-lea”, „Lumini si umbre”, „Inima de tigan” etc.

In 2008, el a primit titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti.

In cariera sa artistica a primit numeroase distinctii, printre care premiul pentru intreaga activitate la editia din 2005 a Festivalului International de Film Transilvania, premiul de excelenta UNITER pe 1999, premiul pentru interpretare la Festivalul de Film de la Karlovy Vary pe 1976, premiul pentru cel mai bun actor la Festróia – Tróia International Film Festival (1993).

A fost decorat cu Ordinul Serviciul Credincios in grad de Mare Ofiter.

Din 2002, Gheorghe Dinica a fost societar de onoare al Teatrului National „I.L. Caragiale”. El a primit, de asemenea, titlul de cetatean de onoare al orasului Bucuresti.

Din 1996 a fost casatorit cu Gabriela Georgeta Dinica, o femeie despre care declara: „are o relatie clara cu viata si a facut ordine in dezordinea existentei mele”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here