• Cele mai multe dintre riscurile majore pe termen lung semnalate de Global Risks Report au legătură cu amenințările majore la adresa mediului. În același timp, confruntările economice alături de polarizarea politicii interne sunt recunoscute ca riscuri semnificative pe termen scurt pentru 2020.
  • Ediția din acest an a Global Risks Report avertizează că tulburările geopolitice afectează capacitatea tuturor de a face față riscurilor majore cu care ne confruntăm la nivel global.
  • Raportul avertizează că în absența preocupării sporite pentru atenuarea divizării societății și pentru stimularea creșterii economice durabile, decidenții sunt în imposibilitatea de a aborda sistematic amenințări la nivel global precum criza climatică sau cea a biodiversității.
  • Click aici pentru a citi Global Risks Report 2020 și pentru mai multe informații despre Global Risks Initiative.

 

Londra, Marea Britanie, 15 Ianuarie 2020

 

Atât polarizarea economică dar și cea politică se vor accentua în acest an. Colaborarea dintre liderii globali, decidenți din mediul public sau privat și organizații a devenit indispensabilă pentru a contracara amenințările la adresa climei, mediului, sănătății și tehnologiei. Această realitate indică nevoia unei abordări unitare din partea tuturor factorilor implicați în vederea diminuării riscurilor, în condițiile în care lumea nu poate aștepta risipirea ceții formate de luptele geopolitice pentru a găsi soluții la amenințări care devin tot mai presante. Acestea sunt concluziile Global Risks Report 2020 publicație lansată astăzi de World Economic Forum.

 

Raportul anticipează un an în care disensiunile interne și cele internaționale se vor acutiza, context completat de încetinirea economiei. Tulburările geopolitice conduc către un context global instabil marcat de rivalitățile dintre marile puteri. Totuși, în prezent, prioritatea este considerată a fi cooperarea organizațiilor și a decidenților pentru a combate riscurile globale comune.

 

Peste 750 de experți au ierarhizat cele mai mari riscuri în funcție de probabilitatea acestora de a se produce și de impactul lor. Pentru 2020, 78% dintre respondenți anticipează creșterea în intensitate a confruntărilor economice dintre țări și accentuarea polarizării politice în interiorul statelor.  Efectele ar fi catastrofale, mai ales, întrucât încetinesc găsirea soluțiilor de rezolvare a provocărilor urgente la nivel global precum: criza climatică, afectarea bio-diversității și declinul speciilor amenințate.

 

Global Risks Report, publicație realizată cu sprijinul Marsh & McLennan Companies și Zurich Insurance Group, indică necesitatea ca decidenții să armonizeze obiectivele de a proteja planeta cu cele care vizează creșterea economică. Potrivit raportului, pentru a evita riscurile unor pierderi potențial dezastroase, companiile trebuie să se orienteze către obiective de dezvoltare bazate pe știință.

 

Pentru prima oară, perspectivele pentru următorii 10 ani concluzionate în Global Risks Report, TOP 5 riscuri în funcție de probabilitate au toate legătură cu mediul. Raportul atrage atenția asupra:

 

  1. Fenomenelor meteo extreme care pot provoca daune majore proprietăților, infrastructurii și pierderi de vieți.
  2. Eșecul măsurilor de reducere a efectelor schimbărilor climatice
  3. Dezastrele de mediu și degradarea provocate de om, inclusiv prin infracțiuni împotriva mediului precum deversările de petrol sau contaminarea radioactivă.
  4. Pierderile mari în ceea ce privește biodiversitatea și colapsul ecosistemelor (terestru sau marin) cu consecințe ireversibile pentru mediu, având ca rezultat epuizarea resurselor naturale.
  5. Dezastre naturale majore precum: cutremur, tsunami, erupție vulcanică sau furtună geomagnetică.

Așadar, în condițiile în care părțile implicate nu se vor adapta schimbărilor din prezent și tulburărilor geopolitice, pregătindu-se pentru viitor, nu va rămâne timp pentru rezolvarea celor mai presante provocări economice, de mediu sau tehnologice.

 

“Peisajul politic este puternic polarizat, nivelul mării este în creștere iar incendiile produse de schimbările climatice cresc în intensitate. Acesta este anul în care liderii globali trebuie să lucreze  cu toate sectoarele societății pentru a repara și revigora sistemele de cooperare pe termen lung pentru a face față riscurilorafirmă Børge Brende, Președinte, World Economic Forum.

 

Global Risks Report este parte a Global Risks Initiative, demers care aduce la aceeși masă toate părțile implicate  în dezvoltarea de soluții durabile integrate pentru cele mai importante provocări globale.

 

Abordarea Systems-Level Thinking este necesară pentru a adresa riscurile geopolitice și de mediu precum și a altor amenințări care, cu o altă abordare, ar putea scăpa din vedere. Raportul din acest an se concentrează în mod explicit pe impactul generat de creșterea inechității, decalajelor din guvernanța tehnologiei și presiunea sub care se află sistemele de sănătate.

 

John Drzik, Chairman Marsh & McLennan Insights, afirmă: “Investitorii, autoritățile de reglementare, clienții și angajații exercită o presiune în creștere asupra companiilor pentru ca acestea să dmonstreze capacitatea lor de a face față volatilității climatice. Progresele științei ne oferă soluții pentru modelarea cu o acuratețe mai mare a riscurilor climatice care pot fi incluse în planurile de afaceri și cele de management al riscurilor. Evenimente cu impact mare, precum incendiile recente din Australia și California, adaugă presiune asupra companiior pentru a acționa asupra riscurilor climatice într-un context în care se confruntau deja cu provocări geopolitice și cibernetice mai mari.”

 

Generațiile tinere percep starea planetei ca fiind mult mai îngrijorătoare. Global Risks Report evidențiază modul în care sunt percepute riscurile de către cei născuți după anul 1980. Aceștia au încadrat riscurile legate de mediu ca având un impact mult mai mare decât ceilalți respondenți.

 

Aproape 90% din categoria respondenților amintiți consideră că „valurile de căldură extremă”, „distrugerea ecosistemelor” și „sănătatea afectată de poluare” vor fi agravate în 2020; comparativ cu 77%, 76% și 67% pentru alte generații. De asemenea, tânăra generație este de părere că impactul provenit din riscurile de mediu va avea o probabilitate ridicată cu accentuarea efectelor catastrofale până în 2030.

 

Activitatea oamenilor a provocat deja pierderea a 83% dintre toate speciile de mamifere sălbatice și jumătate dintre cele de plante care stau la baza sistemelor noastre de nutriție și de sănătate. Peter Giger, Group Chief Risk Officer, Zurich Insurance Group, avertizează cu privire la necesitatea urgentă de a accelera procesul de adaptare pentru a evita impactul ireversibil produs de schimbările climatice și pentru a grăbi eforturile de salvare a biodiversității planetei:

 

„Ecosistemele diverse din punct de vedere biologic captează cantități mari de carbon și oferă beneficii economice masive, care sunt estimate la 33 de miliarde de dolari pe an – echivalentul PIB al SUA și al Chinei. Este esențial ca organizațiile și factorii de decizie să accelereze tranziția către o economie bazată pe emisii reduse de carbon și pe modele durabile de business.

 

Vedem deja companii distruse pentru că nu au aliniat strategiile la schimbările în politică și preferințele clienților. Riscurile tranziției sunt reale și fiecare trebuie să se implice pentru a le atenua. Nu este doar un imperativ economic, ci este pur și simplu abordarea potrivită”, a precizat Giger.

 

Global Risks Report 2020 este realizat cu sprijinul Global Risks Advisory Board al World Economic Forum în colaborare cu Marsh&McLennan Companies și Zurich Insurance Group. La realizarea publicației, au contribuit și consilierii din mediul academic, reprezentanți ai: Oxford Martin School (University of Oxford), National University of Singapore și Wharton Risk Management and Decision Processes Center (University of Pennsylvania).

 

 

Anexă:

 

Participanții au fost rugați să evalueze (1) probabilitatea apariției unui risc global pe parcursul următorilor 10 ani și (2) severitatea impactului global în situația producerii riscului.

 

TOP 5 Riscuri în funcție de probabilitate în următorii 10 ani :

  1. Fenomene meteo extreme (ex.: inundații, uragane, etc.)
  2. Eșecul diminuării efectelor schimbărilor climatice sau neadaptarea la aceste schimbări.
  3. Dezastre naturale majore (ex.: cutremur, tsunami, erupție vulcanică, furtună geomagnetică)
  4. Reducerea majoră a biodiversității și colapsul ecosistemului
  5. Dezastre și degradarea mediului provocate de omenire/ acțiunile umane

 

TOP 5 Riscuri în funcție de impact în următorii 10 ani

  1. Eșecul diminuării efectelor schimbărilor climatice sau neadaptarea la aceste schimbări.
  2. Arme de distrugere în masă
  3. Reducerea majoră a biodiversității și colapsul ecosistemului
  4. Fenomene meteo extreme (ex.: inundații, uragane, etc.)
  5. Criză de apă

Riscurile globale nu sunt izolate, așadar participanții au fost rugați să stabilească conexiunile dintre grupele de riscuri globale.

 

TOP 5 riscuri în funcție de conexiunile dintre ele:

  1. Fenomene meteo extreme + Eșecul în diminuarea efectelor schimbărilor climatice sau neadaptarea la aceste schimbări.
  2. Atacuri cibernetice la scară largă + Prăbușirea infrastructurilor critice și rețelelor
  3. Șomaj structural ridicat sau sub-ocuparea forței de muncă + Efecte negative ale progresului tehnologic
  4. Reducerea majoră a biodiversității și colapsul ecosistemului + Eșecul în diminuarea efectelor schimbărilor climatice sau neadaptarea la aceste schimbări.
  5. Criză alimentară + Fenomene meteo extreme

 

 

Riscuri pe termen scurt: procentajul respondenților care consideră că unul dintre riscuri va crește in 2020:

 

  1. Confruntări economice = 78,5 %
  2. Polarizarea politicii interne = 78,4%
  3. Valuri de căldură extremă = 77,1%
  4. Distrugerea ecosistemelor resurselor naturale = 76,2%
  5. Atacuri cibernetice : infrastructură = 76,1%

 

Note pentru redactori:

Contact:

  • Jason Groves, Director of Communications, International, Marsh & McLennan Companies, United Kingdom, +44 (0)20 7357 1455, [email protected]
  • Pavel Osipyants, Senior Media Relations Manager, Zurich Insurance Group, Switzerland, +41 (0)44 625 20 13, [email protected]

 

 

Pentru mai multe informații legate de Global Risks Report 2020:

 

 

 

 

The World Economic Forum, committed to improving the state of the world, is the International Organization for Public-Private Cooperation.

The Forum engages the foremost political, business and other leaders of society to shape global, regional and industry agendas. (www.weforum.org).

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here