Sa alegi in contabil este cel mai simplul lucru posibil avand in vedere numarul tot mai mare de contabili din Romania. Sa gasesti un contabil bun este una dintre cele mai dificile activitati in administrarea unei afaceri. Practic un contabil trebuie privit ca un partener, el te ridica el te ….

Indiferent ca e vorba de servicii de protectia muncii , de resurse umane sau servicii de contabilitate intotdeauna se gaseste cate o persoana care presteaza astfel de servicii , mult mai „isteata” decat celilalti.

Nu de mult, la recomandarea unui client, firma noastra a fost solicitata de catre o Societate cu Raspundere Limitata pentru preluarea contabilitatii de la un alt contabil. Nu vreau sa descriu motivele pe care le-a invocat administratorul SRL-ului pentru renuntarea la vechiul contabil. O sa ma rezum la cum am constatat ca vechiul contabil era unul foarte „istet”.

1. Am intrebat cum colabora, pe baza unui contract individual de munca cu un Economist sau cu un Expert Contabil. Raspunsul a fost ferm: „Cu Ëxpert Contabil”. La verificarea documentelor pe ultimile luni constat ca la rubrica intocmit era numele Administratorului. Cautand numele celui care s-a ocupat de contabilitate in evidenta CECCAR am surpriza sa nu-l gasesc nici macar la Contabili autorizati.

Administratorul a vrut sa-mi demonstreze ca avea contract in regula si imi prezinta contractul. Dupa o analiza sumara constat cu uimire ca acesta era incheiat cu PFA XXXXX pentru prestari servicii de tehnoredactare.

2. Pentru resurse umane nu avea nici decizie pentru Revisal si nici contract de prestari servicii notificat la I.T.M. Practic intocmirea statului de plata esra facuta tot in baza acelui contract de prestari servicii de tehnoredactare.

3. Toate declaratiile apareau ca fiind intocmite de Administrator si depuse cu semnatura electronica a persoanei care se ocupa cu „tehnoredactarea”.

4. La bilant inca nu ajunse-se, dar nu m-ar mira ca si ala sa fi fost tehnoredactat.

De ce este „istet” acel „contabil”? Simplu! Pentru ca avea raspuns la orice intrebare si un portofoliu destul de mare de clienti.

Lasand la o parte calitatea documentelor intocmite, Administratorul era pasibil de amenzi din partea ANAF pentru ca nu avea organizata contabilitatea conform legii , dar si din partea ITM pentru ca nu era respectata obligatia intocmirii si depunerii REVISAL conform legii.

Sigur, daca administratorul ar fi respectat mai mult acesta activitate de contabilitate nu putea cineva sa-si bata joc in acest hal de el.

Cand alegi un contabil trebuie:

– Sa citesti legea contabilitati la capitolul organizarea contabilitatii;

– Sa soliciti referinte de la un client de al sau care a trecut printr-un control;

– Sa te documentezi privind obligatiile unui contabil in firma;

Despre Dianex Serv SRL

Cu o experienta de peste 12 ani, dianex ofera servicii complete pentru toate tipurile de afaceri.
Infiintari firme si servicii ONRC
Protectia Muncii
Resurse Umane
Servicii contabile
Implementare software
Service si vanzare case de marcat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here