Multi oameni dau vina pe emotii atunci cand trebuie sa faca o prezentare sau sa vorbeasca in public. Dar emotiile pot avea un efect foarte benefic pentru performantele unui prezentator si poate face diferenta dintre o prezentare mediocra si una de neuitat.

Se spune despre Winston Churchill ca era un orator exceptional, dar avea emotii. Brooke Knapp, pilot de incercare femeie, a spus ca exista doua feluri de oameni ”cei care se tem si cei care se tem dar merg mai departe”.  Ma gandesc mereu la gluma ei cand ma incearca vreo emotie.

Cum simtim emotiile

Oricine a avut de vorbit intr-un grup mai larg de oameni, a avut de-a face cu emotiile, acei fluturasi care se misca anarhic prin stomac sau acel nod in gat care subtiaza vocea intr-un mod atat de caraghios. Sigur ca exista si indivizi care nu simt asa ceva si care vorbesc in fata multimilor ca si cand ar face asta din copilarie. Si de cele mai multe ori chiar este asa.

Dar sa revenim la cei cu emotii. Cercetatorii au descoperit ca pentru majoritatea oamenilor a vorbi in public genereaza o teama vecina cu teama de moarte. Unii au spus ca prefera o interventie dentara fara anestezie in locul vorbirii in public. Cum se poate scapa de asemenea emotii? Ei bine, exista un singur raspuns: nu se poate scapa!

Emotiile si energia

Sfatul meu este sa va agatati de aceste emotii cu incredere pentru ca ele sunt cele care asigura o prezentare mai mult decat buna. Talentul sta in felul in care le transformati in energie si pasiune in placerea de a fi acolo si entuziasmul de a face acel lucru.

Pasiune si entuziasm

Cu totii am intalnit oameni pasionati si entuziasmati – actori, cantareti – si ne-a ramas in minte felul in care ei se bucura de ceea ce fac. Toti spun ca au emotii, chiar si dupa ani si ani de practica, pentru ca emotiile reprezinta stadiul cel mai important al succesului. Acea nervozitate din stomac este de fapt un mod natural prin care corpul se pregateste pentru o anumita actiune, cu fiecare fibra si fiecare celula, si ii da vigoarea necesara unei actiuni mentinuta la cote inalte pentru un timp indelungat.

Luati emotiile si energia si convertiti-le in putere: puterea de a privi audienta drept in ochi, puterea de a face pauze dupa cuvintele importante, puterea de a mentine corpul drept si semet, puterea de a controla miscarile si de a le armoniza cu cuvintele.

Importanta pregatirii

Exista insa si cateva sfaturi practice pe care vreau sa vi le impartasesc:
Cea mai indreptatita temere apare atunci cand stiti ca nu v-ati pregatit suficient.
Rezervati-va destul timp pentru pregatirea prezentarii
Odata finalizata prezentarea, verificati daca ati atins toate punctele/cerintele
Lasati prezentarea deoparte pentru o zi, pentru a-i putea vedea deficientele cu un ochi proaspat
Daca este prima data, recitati prezentarea cu voce tare in fata unei oglinzi (Emilia Cernaianu – www.accedio.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here