Inregistrarea in evidentele contabile a facturilor false este o practica frauduloasa care genereaza consecinte negative atat in plan economic cat si social.

Printre cele mai frecvente forme de manifestare ale acestui flagel, inspectorii antifrauda au identificat:
achizitii fictive in scopul diminuarii bazei impozabile, a caror consecinta este prejudicierea bugetului general consolidat
facturi utilizate pentru justificarea unor bunuri achizitionate fara documente legale,
facturi utilizate pentru justificarea decontarii unor cheltuieli de catre asociati/angajati
achizitii fictive in scopul obtinerii de lichiditati utilizate de catre asociati/administratori la plata muncii subdeclarate/nedeclarate, in acte de coruptie etc.

Combaterea acestui fenomen reprezinta una dintre prioritatile Directiei Generale Antifrauda Fiscala, iar in ultimii ani, ca urmare a eforturilor depuse, a fost inregistrata o diminuare considerabila.

In acest context, incepand cu luna iulie, inspectorii antifrauda declanseaza operatiunea ”Apollo”, care va viza atat firmele care emit facturi false, cat si pe cele care utilizeaza aceste facturi.

In perioada de documentare, utilizand informatiile fiscale disponibile in bazele de date proprii si aplicatiile informatice de analiza, DGAF a identificat si a construit harta relationala a tuturor firmelor implicate in acest fenomen (emitenti si beneficiari care au inregistrat in evidente aceste documente).

In cadrul operatiunii ”Apollo”, ambele categorii vor fi supuse unor verificari amanuntite de catre inspectorii antifrauda, vor fi stabilite consecintele fiscale ale acestor practici si vor fi dispuse masurile legale ce se impun, inclusiv sesizarea organelor de urmarire penala.

EXEMPLU
In perioada 2014-2015, peste 3.200 companii au inregistrat in contabilitate facturi de peste 44 milioane lei, figurand a fi emise de firma FE SRL. Societatea a functionat, si-a indeplinit obligatiile declarative, insa nu a recunoscut tranzactiile in cauza, identitatea acesteia fiind, in realitate, utilizata in fals de societati din toate judetele tarii, cu obiecte de activitate variate, care au declarat achizitiile nereale catre ANAF, diminuandu-si obligatiile fiscale.

Majoritatea dintre cele 3.200 de companii, au inregistrat achizitii fictive si de la alte societati.
in acest fel, intr-un singur caz, doar in ce priveste TVA, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 10 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here