Aproximativ 414.000 de turisti straini au venit in Romania in primul trimestru al anului, iar cheltuielile acestora s-au ridicat la peste un miliard de lei, arata datele raportate de Institutul National de Statistica (INS).

Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii straini (nerezidenti) in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (63,3% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 64,0% din total, anunta Mediafax.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular pentru 36,7% din numarul total de turisti nerezidenti, dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante pentru 61,7%. Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielilepentru cazare (54,5%), fiind preferata cazarea cu mic dejun inclus (93,7%). Cheltuielile turistilor nerezidenti inrestaurante si baruri au fost de 16,5%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,8%.

Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 37,6% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpararea de cadouri si suveniruri 32,7%.

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 64,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare in muzee, obiective turistice, gradini zoologice/botanice au reprezentat 40,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 48,3% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 29,0% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (78,3% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 13,1%, urmate de autocare si autobuze cu 7,9%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 0,7%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here