Conducerea Mecanismului European de Stabilitate (ESM) – fondul de salvare al zonei euro – va decide vineri acordarea urmatoarei transe de imprumut pentru Grecia, in valoare de 7,5 miliarde de euro, banii urmand sa ajunga la Atena saptamana viitoare, au declarat pentru Reuters oficiali ai UE.

Ministrii de Finante ai zonei euro, care sunt guvernatorii Mecanismului European de Stabilitate, se vor intalni joi la Luxemburg, pentru adunarea anuala a conducerii ESM. Ei ar urma sa semneze un memorandum de intelegere modificat privind programul de asistenta financiara cu Grecia, dupa ce autoritatile elene au adoptate in ultimele luni reformele cerute de creditorii internationali, transmite Agerpres.

Aprobarea deschide calea pentru anuntarea deciziei conducerii ESM vineri dimineata, banii urmand sa ajunga la Atena saptamana viitoare.

Cei 7,5 miliarde de euro sunt prima parte din transa totala de 10,3 miliarde de euro pe care o va obtine Grecia conform acordului incheiat in mai cu ministrii de Finante ai zonei euro. Restul de 2,8 miliarde de euro vor fi platiti in urmatoarele luni.

Banii sunt necesari pentru achitarea imprumuturilor de la FMI, a bondurilor care ajung la scadenta de la BCE si a facturilor neplatite din tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here