Noul proiect de Ordonanta de Urgenta in domeniul tutunului va intrerupe productia legala, va afecta bugetul de stat si va permite contrabandistilor sa profite, este de parere compania British American Tobacco Romania(BAT), transmite Mediafax.

„Un proiect de Ordonanta de Urgenta publicat saptamana trecuta de Ministerul Sanatatii – in paralel cu proiectul de lege de transpunere a Directivei europene din Parlament – urmeaza sa creeze o bresa in functionarea pietei legale de tutun, lucru care va permite contrabandistilor sa invadeze piata legala cu produse de contrabanda, de calitate incerta si pentru care nu se platesc taxe”, se arata intr-un comunicat al companiei.

in opinia BAT, ordonanta va opri brusc productia, in conditiile in care industria nu se poate conforma peste noapte prevederilor proiectului, la data publicarii in Monitorul Oficial, asa cum stabileste aceasta.

„Din acest motiv, am cerut Guvernului sa amendeze Ordonanta de Urgenta, astfel incat sa se asigure ca noile reglementari sunt adoptate intr-o perioada de timp care nu va permite contrabandistilor sa realizeze profituri si mai mari, punandu-se accentul pe claritate si consistenta. Numai in aceste circumstante ne putem angaja sa adaptam complet procesele de productie in 3 luni de la data publicarii normelor aferente”, a declarat Gemma Webb, Director General British American Tobacco Romania.

Ea a adaugat ca este esential ca Guvernul sa coopereze cu industria, astfel incat sa se asigure ca cele trei miliarde de euro colectate ca taxe in fiecare an nu vor fi amenintate de contrabandistii care ar profita de orice sincope in aceasta tranzitie.

„Cercetari recente publicate de KPMG arata ca peste 4 miliarde de tigarete ilegale au fost consumate in Romania in anul 2015, pagubind Fiscul si bugetul de stat cu aproape 600 de milioane de euro. Daca Guvernul va continua cu aceasta ordonanta, o crestere a acestor pierderi va fi inevitabila pe parcursul lui 2016”, a mai declarat Webb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here