Mai putin de 10% din evenimentele publice din Romania beneficiaza de o asigurare, desi anual sunt organizate mii de concursuri, concerte, festivaluri, a caror organizare presupune riscuri considerabile in privinta sigurantei participantilor si a echipamentelor, conform CertAsig.

„Desi mai putin de 10% din evenimentele care au loc in Romania au vreo asigurare,anul acesta observam o tendinta clara de crestere a interesului. Diverse incidente survenite in anii trecuti i-au determinat pe organizatori sa ia mai in serios responsabilitatea pe care o datoreaza participantilor si sa recurga la polite de asigurare care ii protejeaza in caz de accidente”, spune James Grindley, CEO al companiei de asigurari CertAsig, citat de Mediafax.

Una din nisele cele mai expuse la potentiale riscuri este cea a evenimentelor sportive pentru amatori, care in ultimii ani au luat amploare, fiind deja zeci de competitii de bicicleta / MTB, alergare, triatlon, water rafting, calarie, inot, arte martiale. Potentialele riscuri specifice evenimentelor sportive sunt anularea evenimentului din cauza conditiilor meteo nefavorabile sau din alte motive neprevazute, pagube aduse locatiei sau echipamentelor, sau chiar vatamari corporale ale participantilor, .

„In luna mai, am asigurat, prin partenerul nostru INK Broker, unul din cele mai renumite evenimente sportive pentru amatori: Maratonul Vinului 2016, competitie de MTB organizata de BikeXpert. in premiera, anul acesta organizatorii au prevazut pentru toti cei peste 540 de participanti o asigurare de risc de accidente. Asigurarea acoperea riscurile de spitalizare, convalescenta, interventii chirurgicale, fracturi sau cheltuieli medicale ca urmare a unui accident, precum si riscul de deces sau invaliditate permanenta totala sau partiala ca urmare a unui accident. in cazul regretabil al producerii unor incidente de acest gen, o astfel de asigurare ii permite organizatorului sa faca fata situatiilor si costurilor aferente unor astfel de crize”, adauga CEO-ul CertAsig, James Grindley.

Situatia este mult diferita in alte tari europene sau in Statele Unite, unde marea majoritate a evenimentelor sunt asigurate.

„in schimb, peste 90% din evenimentele din Romania nu au nici un fel de asigurare, nici pentru organizatori, nici pentru participanti, ceea ce inseamna ca organizatorii isi forteaza pur si simplu norocul. Un prim pas absolut necesar ar fi ca evenimentele organizate de institutii publice – primarii, asociatii culturale etc – sa aiba obligativitatea unei asigurari de raspundere civila generala”, spune James Grindley.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here