Hipermarketurile vor ramane deschise si in weekend, dar vor trebui sa comercializeze minimum 51% produse achizitionate pe un ”lant scurt de aprovizionare”, printre care carne, legume, fructe, miere, oua si produse lactate si de panificatie, potrivit unui proiect adoptat de Comisia de agricultura.

”Am reusit azi dupa o munca de 2,5-3 luni si dupa zbateri de aproape 2 ani sa dam votul final in comisie pe aceasta lege. A fost o munca de durata. Noi suntem multumiti de ce a iesit. inca o data repet: nu inchidem magazinele in weekend. Acea prevedere nu s-a votat, am abandonat acele articole”, a declarat Nini Sapunaru, presedintele Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, potrivit Mediafax.

Potrivit raportului votat, comerciantii – persoane juridice autorizate, au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, din ”lantul scurt de aprovizionare”. Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei.

Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare – care ar favoriza producatorii romani – se aproba prin hotarare de guvern.

Potrivit lui Nini Sapunaru, parlamentarii au lasat posibilitatea Executivului sa stabileasca norme pentru aceste prevederi pentru ca e ”oarecum o inovatie in legislatia din Romania”.

”Putem sa functionam pe acest lant scurt. Nu poti sa emiti intr-o lege, sa gandesti toate variabilele care pot aparea. si atunci lasam la libertatea Guvernului sa stabileasca procentele, sa stabileasca normele de aplicare pentru acest articol – aprovizionarea pe lantul scurt”, a explicat Sapunaru.

Potrivit raportului, lantul scurt de aprovizionare este unul care implica un numar limitat de operatori economici angajati in activitati de cooperare si dezvoltare economica la nivel local si regional, precum si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti.

O alta modificare se refera la etichetarea carnii proaspete, respectiv indicarea locului de provenienta, locul unde a fost transat animalul si daca acesta provine din tara noastra. Totodata, pe produsele procesate din carne trebuie sa se specifice procentul de carne provenita din Romania.

Toti membrii Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor au votat in favoarea acestui proiect de lege.

Camera Deputatilor este for decizional in privinta proiectului pentru completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here