Produsele piratate si contrafacute reprezinta 2,5% din comertul mondial, sau aproximativ 461 miliarde de dolari pe an, ceea ce afecteaza in mod semnificativ bugetele companiilor si statelor, a apreciat luni Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), informeaza Reuters.

Potrivit OECD, comertul cu produse contrafacute, precum posete Louis Vuitton sau pantofi sport Nike, s-a inrautatit in ultimul deceniu, in conditiile in care precedentul studiu al OECD, care dateaza din 2008, estima ca produsele piratate si contrafacute erau responsabile pentru 1,9% din comertul mondial, sau aproximativ 200 miliarde de dolari pe an, anunta Agerpres.

De asemenea, studiul arata ca impactul contrafacerii este mai mare pentru tarile bogate, in special SUA, Franta si Italia, unde isi au sediul majoritatea companiilor care realizeaza produse de marci renumite. OECD sustine ca pâna la 5% din produsele importate de Uniunea Europeana in 2013, adica aproximativ 116 miliarde de dolari, au fost produsele piratate si contrafacute.

„Concluziile acestui nou raport contrazic ideea ca aceia care se ocupa cu contrafacerea afecteaza doar marile companii si producatorii de bunuri de lux. Acestia profita de increderea noastra in marci si branduri pentru a submina economii si a pune in pericol vieti”, a declarat secretarul general adjunct al OECD, Doug Frantz.

OECD sustine ca de vina pentru cresterea comertului cu produse contrafacute si piratate dupa 2008 sunt relansarea schimburilor comerciale dupa criza financiara, aparitia unor lanturi de valoare adaugata globalizate si cresterea comertului electronic. O dovada in acest sens este faptul ca principala metoda de livrare a bunurilor piratate si contrafacute sunt coletele postale, fiind utilizata in 62% din cazuri, ceea ce reflecta importanta comertului online in schimburile internationale.

Infiintata in anul 1961, OECD joaca un rol de consiliere pentru guvernele tarilor puternic dezvoltate, in materie de politica economica, sociala si de guvernare. Cele 34 de state membre OECD detin impreuna aproximativ 60% din economia mondiala, 70% din comertul mondial si 20% din populatia lumii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here