impreuna cu 18 proprietari din satul Runcurel, jud. Gorj, amenintati de expropriere, cele doua organizatii de mediu au formulat ieri, 23 martie, o actiune in instanta pentru anularea HG 960/09.12.2015 privind aprobarea amplasamentului si declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata situate in coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national „Deschiderea si punerea in exploatare a carierei Jilt Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”.

Printre motivele actiunii se numara incompatibilitatea proiectului cu strategia energetica nationala in vigoare, ajutorul ilegal de stat acordat unei societati comerciale, lipsa unei documentatii de urbanism valabile pentru proiect, incalcarea acordului de mediu pentru extinderea carierei si adoptarea hotararii fara un proces real de consultare a publicului.

Greenpeace Romania considera hotararea in cauza un abuz din partea Guvernului si a Complexului Energetic Oltenia (CEO) asupra locuitorilor din satul Runcurel. Acestora din urma, aplicarea hotararii ar urma sa le incalce atat dreptul de proprietate, cat pe cel la demnitate – drepturi fundamentale, cuprinse in Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Hotararea emisa de Guvern la cererea companiei ii permite acesteia sa ia proprietatile localnicilor fara negociere. Acest lucru este posibil in baza statutului de utilitate publica pe care hotararea il acorda proiectului minier.
Compania va plati proprietarilor de terenuri un pret stabilit unilateral, prea mic pentru a le permite acestora din urma refacerea unor gospodarii similare in alte localitati. in plus, CEO va plati compensatiile pentru expropriati din bugetul de stat, nu din fondurile proprii., Guvernul face, astfel, companiei un cadou de cateva milioane de euro din banii contribuabililor, inclusiv din banii locuitorilor expropriati.

Greenpeace Romania si Bankwatch Romania au semnalat Guvernului in repetate randuri anomaliile pe care hotararea 960/2015 le va produce.
in data de 25 ianuarie 2016, am transmis premierului un memoriu semnat de o parte din locuitorii satului Runcurel, prin care acestia ii cereau revocarea hotararii 960/2015.

Ionut Cepraga, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace: “Exact o luna mai tarziu, pe 25 februarie, memoriul localnicilor a primit un raspuns, insa nu de la premierul Dacian Ciolos – singurul in masura sa impuna revocarea hotararii – ci de la compania beneficiara, Complexul Energetic Oltenia. Compania mentiona ca HG960/2015 respecta legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauze de utilitate publica si – spre stupoarea locuitorilor din Runcurel – ca populatia a fost informata si consultata.”

in eforturile lor de a ajuta familiile vizate de exproprieri, cele doua organizatii de mediu i-au solicitat premierului o intrevedere si transmis acestuia si o petitie semnata, pana la acea data, de peste 3300 de romani pentru revocarea hotararii.

“Toate eforturile noastre si ale localnicilor de dialog cu premierul au fost in zadar: domnul Dacian Ciolos nici macar nu a considerat necesar sa ne transmita un raspuns, oricat de simplu. Consideram ca Guvernul trebuie sa puna drepturile fundamentale ale cetatenilor inaintea intereselor unei companii.” adauga Ionut Cepraga.

“Complexul Energetic Oltenia este o companie privata la care actionar unic, prin diverse alte entitati, este statul roman. in aceste conditii, aceasta societate comerciala profita de pozitia actionarului sau, dobandind astfel, in mod exclusiv, terenuri pe care le exploateaza. Nicio alta entitate nu ar putea obtine astfel de beneficii, cum ar fi exproprierea proprietatilor de pe terenurile carbonifere, pe bani publici. Sumele achitate in aceste conditii de statul roman sunt derizorii, proprietarii expropriati fiind pusi in situatia de a ramane pe drumuri. O astfel de practica vizeaza mai curand o procedura de nationalizare decat una de expropriere intr-un stat de drept. Conform legii, exproprierea nu poate fi suspendata, astfel incat proprietarii sunt practic lasati fara mijloace de aparare in fata buldozerelor Complexului Energetic Oltenia.“, declara Catalina Radulescu, avocat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here