Cei mai mari zece exportatori din economie au o pondere de 17% din total, iar top 500 acopera 74%, exporturile de bunuri atingand in 2015 suma de aproximativ 55 miliarde de euro, scrie Ziarul Financiar.

Automobile Dacia, Rom­petrol Rafinare si o reprezentanta a grupu­lui Honeywell au fost anul trecut cei mai mari trei exportatori din economia locala, primii doi pastrandu-si pozitiile in timp ce producatorul american a trimis pe pozitia a patra fabrica de la Craiova con­tro­lata de Ford, potrivit datelor trans­mise de INS la solicitarea ZF.

Sectorul auto domina autoritar top 10 cei mai mari exportatori, companii care au livrat anul trecut produse cu o valoare estimata de ZF la 9,7 miliarde de euro.

Surprizele anului 2015 au fost iesirea din top 10 a doua companii petroliere de top (OMV Petrom si rafinaria Luk­oil) si intrarea pentru prima data in ultimii ani a unui producator de tigarete in­tre cele mai mari zece com­panii exportatoare.

Pe langa aceste schim­bari de pozitii, ur­carea gru­pului german Daimler AG pe pozitia a zecea (fata de locul 85) in ur­ma cu un an repre­zinta un exemplu des­pre cat de mult cantareste la nivel local o investitie de amploarea celei realizate in localitatea Sebes din judetul Alba.

Cei mai mari 500 de exportatori au avut anul trecut o pondere de aproape 75% in totalul livrarilor ex­ter­ne, respec­tiv 40 miliarde de euro. Pe langa aceste compa­nii, in proportie de 90% multinationale, mai sunt in jur de 21.500 de firme care tri­mit pe pietele externe bunuri de aproape 15 miliarde de euro, acesta fiind teri­to­riul antreprenorilor romani.

Anul trecut doar sase companii din cele 500 si-au pastrat pozitiile, printre care se numara si cei mai mari expor­tatori (Dacia, Rompetrol Rafinare), in timp ce 68 de companii sunt nou intrate in clasamentul marilor exportatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here